Instalat in Statele Unite, Guo Wengui si-a multiplicat dezvaluirile explozive privind serviciile de securitate ale Chinei. Inclusiv cele vizand lupta pentru putere dintre cei mai inalti responsabili ai tarii.
In varsta de 50 de ani, Guo Wengui, un magnat al imobiliarelor, este omul pe care Beijingul si-ar dori sa-l reduca la tacere. Anchetat in China, omul de afaceri a aflat acum ca autoritatile tarii sale vor sa-l aresteze, cerand, in acest sens ajutorul Interpolului.
Cand a parasit China, in urma cu trei ani, Guo era cunoscut in special pentru hotelul Pangu, un adevarat palat de sapte stele construit, sub forma de torta, langa stadionul Jocurilor Olimpice din Beijing. Terenul extrem de convenabil a fost obtinut ca urmare a unei „lovituri de teatru”: arestarea pentru coruptie a viceprimarului capitalei chineze, care s-a opus proiectului lui Guo Wengui.
La mijlocul saptamanii trecute, omul de afaceri urma sa dea un interviu de trei ore filialei chineze a postului de radio Voice of America. Dar emisiunea a fost intrerupta dupa mai putin de o ora, ceea ce a inflamat, pur si simplu, blogosfera chineza, in pofida unei cenzuri uriase. „Nu e decat inceputul”, a reactionat Guo Wengui pe Twitter.
El a promis ca va „transmite presei” documente aflate in posesisa lui privind bunurile din strainatate ale liderilor chinezi, precum si inregistrari video compromitatoare la adresa acestora. In acest context, China a lansat o contraofensiva in propriile mijloace de informare in masa, dar si pe YouTube, unde a aparut, printre altele, un filmulet suprarealist, potrivit cotidianului Le Temps, cu marturia in fata anchetatorilor chinezi a lui Ma Jian.
Ma Jian, fost sef al contra-spionajului chinez si fost adjunct al Ministerului de securitate a statului, este investigat incepand din 2004 si asteapta inceperea procesului. Arestarea lui l-a determinat pe GuoWengui, un apropiat, sa plece din China. In respectiva inregistrare, fostul spion al regimului recunoaste ca a primit milioane de dolari de la omul de afaceri pentru tot felul de favoruri, de la interceptari telefonice a unui rival, pana la intimidarea jurnalistilor sau a intreprinzatorilor.
Guo Wengui a respins catagoric aceste afirmatii. Dimpotriva, a sustinut magnatul, contra-spionajul l-a cooptat pentru diferite servicii. Iar hotetul Pangu, unde „agenti au lucrat in echipe” s-a aflat sub supravegherea securitatii statului, a declarat Guo pentru Mingjing News. Greu de spus daca omul de afaceri este sincer sau nu, dar acest scandal sugereaza deriva organelor chineze de securitate si ferocitatea luptei pentru putere din interiorul regimului.
Banuit de colaborare cu un fost sef al contra-spionajului, Guo Wengui a denuntat, la randul lui, faptele de coruptie ale lui Fu Zhenghua, unul dintre viceministrii securitatii publice, marele rival al securitatii de stat, adica spionajul. Pe scurt, omul de afaceri il acuza pe Fu Zhenghua ca l-a persecutat pe seful serviciului de contra-spionaj din cauza dosarelor acumulate de acesta din urma pe numele diferitilor lideri chinezi in 18 ani se munca.
Mai mult, Guo Wengui afirma ca acelasi Fu Zhenghua a angajat impotriva famliei sale si a angajatilor hotelului Pengu o operatiune de o brutalitate nemaintalnita. Scopul fiind obtinerea a 50 de milioane de dolari si informatii legate de alt personaj cheie al actualei echipe aflata la putere in China, Wang Qishan. Totul, in schimbul unei garantii de securitate.
De precizat ca in toate interventiile lui, Guo Wengui a evitat sa vorbeasca despre regimul comunist, el denuntand exclusiv „nebunia” unor responsabili ai organelor de securitate, precum Fu Zhenghua, investit cu largi prerogative in cadrul luptei impotriva coruptiei, mentioneza Le Temp.
Sursa aici.