Ai s-au nu dreptul sa faci publica o infractiune

Dupa cum stie toata lumea retelele de socializare sunt foarte la indemana pentru a posta diferite materiale audio,video,foto cu diferrite  infractiuni si incalcari ale legii.

Chiar daca  multi au surprins masini ale mai multor institutii publice parcate ilegal, s-au  soferii acestora sub influenta alcolului, cei ce au facut publice aceste materiale s-au ales cu AMENZI .

 

Oamenii legii au aplicat Legea nr. 61/1991. EXECUTAND DIRECT  DREPTUL CONSTITUTIONAL LA „LIBERA EXPRIMARE”.

Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice a fost republicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 96, din 7 februarie 2014.

Art. 2. Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice.
Mai mult despre lege aici.
Aici va prezentam Legea dreptului la libera exprimare.

Art. 30 – Libertatea de exprimare

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.
(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.
(4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.
(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
(8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.

Detali aici.

Acest drept  la libera exprimare se bate cap in cap cu „Legea nr. 61/1991” .

Asadar  va sfatuim sa va exprimatii cu prudenta. exemplu aici. si aici  si lista poate continua.