BĂRBAT REŢINUT PENTRU ÎNŞELĂCIUNE, FALS ÎN ÎNSCRISURI SUB SEMNĂTURĂ PRIVATĂ, TENTATIVĂ LA ÎNȘELĂCIUNE, FALS MATERIAL ÎN ÎNSCRISURI OFICIALE ŞI UZ DE FALS

Joi, 04 februarie a.c., poliţiști din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, au pus în aplicare un mandat de percheziţie domiciliară, în judeţul Caraş Severin, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, tentativă la înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, prejudiciul creat fiind de 20.000 de lei.

Cercetările au fost declanşate la data de 30 iunie 2020, când poliţişti din cadrul Secției 20 Poliţie au fost sesizaţi de către reprezentantul unei unităţi bancare cu privire la faptul că, în perioade diferite, persoane necunoscute, prin falsificarea actelor de identitate și a altor înscrisuri, au încercat să inducă în eroare societatea în scopul obținerii unor împrumuturi. În urma verificării documentelor înaintate prin e-mail de către persoanele în cauză, angajații societății de creditare au observat neregulile constând în contrafacerea scrierii, neacordând împrumuturile solicitate.

Din datele şi probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că faptele ar fi fost săvârşite de un bărbat de 48 de ani. Astfel, în cursul zilei de ieri, a fost pus în aplicare un mandat de percheziţie în judeţul Caraș Severin, la domiciliul bănuitului fiind identificate și ridicate mai multe probe și mijloace de probă, precum şi sume în lei şi valută, a căror provenineţă nu a putut fi justificată.
Bărbatul a fost depistat şi condus la audieri, în sarcina acestuia fiind reţinută săvârşirea mai multor infracţiuni:
-La data de 31 martie 2020, bărbatul ar fi încheiat cu o unitate bancară un contract de împrumut, pentru suma de 10.000 de lei, prezentând documente despre care exista suspiciunea că ar fi false. Împrumutul a fost acordat şi virat în contul bancar indicat de bărbat.
-miercuri, 22 aprilie 2020, prezentându-se sub un alt nume, ar fi încheiat cu unitatea bancară un contract de împrumut, pentru suma de 10.000 lei, contract pe care l-ar fi semnat împreună cu mai multe documente specifice pentru acordarea creditului. Împrumutul a fost acordat şi virat în acelaşi cont.
-La data de 18 iunie 2020, folosind o altă identitate, ar fi trimis către aceeaşi unitate bancară o solicitare de acordare a unui împrumut pentru suma de 10.000 lei. Întrucât a prezentat mai multe documente despre care exista suspiciunea că ar fi false, împrumutul a fost refuzat.
-La data de 29 iunie 2020, prezentându-se şi de această dată sub un alt nume, ar fi trimis către unitatea bancară o solicitare de acordare a unui împrumut pentru suma de 10.000 lei, în acest scop prezentând mai multe documente despre care exista suspiciunea că ar fi false. Pentru virarea sumei de bani s-a indicat același cont bancar, împrumutul nefiind acordat.
Cercetările sunt continuate de poliţişti din cadrul Secţiei 20 Poliţie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, tentativă la înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals cu cel în cauză în stare de reţinere.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din cadrul Poliției Municipiului Caransebeș.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.