Care este sancțiunea pentru starea de ebrietate la volan?De la ce gramaj de alcool ești taxat?”
Răspuns de la ”Casa de Avocatură Digore”:
Consumul de alcool, droguri și/sau alte substanțe provoacă starea de ebrietate ducând la pierderea echilibrului psihic al persoanei. De aceea, persoanele implicate în accidente rutiere, conducătorii de vehicule bănuiţi de consum de alcool, consum de droguri şi/sau de alte substanţe ce provoacă starea de ebrietate sunt supuse unui test obligatoriu de măsurare a cantităţii de alcool din sânge (gradul de alcoolemie).
Legea stabilește, pentru conducătorii de vehicule, următoarele concentraţii maxime admisibile de alcool:
a) în sânge – 0,3 g/l;
b) în aerul expirat – 0,15 mg/l.
Prin stare de ebrietate alcoolică cu grad minim se înțelege starea persoanei care are concentraţia de alcool de la 0,3 g/l până la 1,0 g/l în sânge şi de la 0,15 mg/l până la 0,5 mg/l în aerul expirat, iar prin stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat se înțelege starea persoanei care a depăşit concentraţia de alcool de 1,0 g/l în sânge şi de 0,5 mg/l în aerul expirat.
Astfel, în cazul conducerii mijlocului de transport în stare de ebrietate, legea stabilește două tipuri de pedepse în dependență de gradul stării de ebrietate, contravențională și penală.
Potrivit art.233 Cod Contravențional RM, conducerea vehiculului de către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de lege, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de 150 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani.
Potrivit art. 2641 Cod Penal RM, Conducerea mijlocului de transport de către o persoană care se află în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de substanţe narcotice, psihotrope şi/sau de alte substanţe cu efecte similare se pedepseşte cu amendă în mărime de la 400 la 500 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 3 la 5 ani.