Ce poți face dacă te-a inundat vecinul

Dacă locuiești la bloc, e foarte probabil să treci prin experiența neplăcută de a fi inundat de vecinul de deasupra. Această situație nu ar trebui să te neliniștească, pentru că se poate rezolva în doar câțiva pași.

De aceea, ne-am gândit că un ghid care te va învăța cum să faci asta ți-ar fi util. Există două situații pe care le-ai putea întâmpina.

Prima dintre ele este atunci când apartamentul tău este asigurat împotriva evenimentelor neplăcute, așa cum este și cazul unei inundații. Cea de-a doua este cea în care nu ai fost inspirat să închei o asigurare. Fii fără grijă întrucât există câte o soluție în ambele cazuri.

Urmărește sfaturile de mai jos și urmează-le întocmai, dacă vrei să pierzi cât mai puțin timp pentru a rezolva această problemă temporară.
Atunci când ai asigurare

1. Află unde este sediul firmei la care ai încheiată asigurarea pentru locuință, dar ai grijă să nu uiți acasă actele ce dovedesc că ești un bun platnic, și, bineînțeles, cartea ta de identitate. Angajații firmei îți vor pune la dispoziție o cerere, pentru a putea deschide un dosar de daune, pe care va trebui să o completezi.

2. În aproximativ cinci zile lucrătoare, un reprezentant al firmei va veni să facă poze și să constate dauna și se va asigura că formularul completat de tine va fi avizat de către ei.

3. Firma asiguratoare te va anunța în cel mai scurt timp cine este vinovat pentru producerea pagubei. În actul de constatare a avariei se va specifica dacă inundația s-a produs din cauza unei țevi de apă comune sau din pricina instalației vecinului.

4. În câteva zile, atunci când vei fi anunțat de firma la care ai asigurat apartamentul, va trebui să permiți accesul în locuință unui instalator, care va remedia avaria produsă.

5. Locatarul care a produs paguba va fi înștiințat de costul reparațiilor, pe care va trebui să îl suporte din propriul buzunar, asta dacă nu cumva are și el o asigurare. Dacă acesta va refuza să coopereze, asociația de proprietari sau tu personal, îl puteți da în judecată, urmând ca, ulterior, acesta să suporte toate cheltuielile, inclusiv pe cele de judecată, conform celor dispuse de instanță. De asemenea, mai poate fi sesizată Asociația de Proprietari din cadrul primăriei de care aparține blocul în care locuiești.

6. Asiguratorul va transfera banii necesari reparației în urma inundației în contul tău, urmând ca tu să efectuezi lucrările necesare. Acesta este și pasul în care firma își va recupera banii de la vecinul vinovat de producerea pagubei, conform Legii 136 din 1995 sau a unei hotărâri judecătorești.

Atunci când nu ai asigurare

Nu trebuie să îți faci griji dacă nu ai încheiat o asigurare pentru locuință, pentru că poți apela la un împrumut urgent de la CreditPrime.ro și scapi de grija banilor. După ce finalizezi reparațiile, poți returna suma datorată fără să îți dai bugetul lunar peste cap. În maximum o săptămână, apartamentul tău va arăta ca nou, fără niciun semn de la inundație. Spor la renovare!