Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, în parteneriat cu agenți economici din județ, a organizat astăzi, 11 martie, începând cu ora 12:00, în sala Auditorium de la ATP Tech Center Baia Mare, dezbaterea interactivă „Meseria face diferența”cu ocazia „Zilei Naționale a Meseriilor”. Acțiunea a fost transmisă live pe pagina de facebook a ISJ Maramureș, https://www.facebook.com/ISJMM, pentru ca informațiile să poată fi accesate de elevii claselor din unitățile de învățământ gimnazial și diriginții acestora, în vederea unei orientări profesionale corespunzătoare și alegerea unei meserii compatibile cu aptitudinile lor.
Obiectivul principal al activității a fost promovarea învățământului profesional și tehnic, a calificărilor dobândite prin școala profesională, respectiv a importanței acestora pentru dezvoltarea economică a județului Maramureș.
Au participat la dezbatere, on-line, reprezentanți ai autorității publice județene și locale județene: domnul Ionel Bogdan – președintele Consiliului Județean Maramureș și domnul Felician Ciceu – primarul comunei Dumbrăvița.
Intervențiile invitaților care au fost prezenți în sală au alternat cu cele din spațiul virtual: conducerea executivă a Inspectoratului Școlar Județean Maramureș – prof. dr. Anca-Minodora Costin-Hendea, inspector școlar general, prof. Ioan Muntean, inspector școlar general adjunct, prof. Vasile Grațian Pop, inspector școlar general adjunct, prof. Bonaț Ioan Gheorghe, inspector școlar pentru discipline tehnice -, reprezentanți ai unor instituții importante precum și ai operatorilor economici: doamna Oana Mihaela Oșanu – director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Maramureș, domnul Florentin Tuș – președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, domnul Octavian Diciuc – șef serviciu în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș, domnul Florin Crișan – director service în cadrul ATP GRUP, domnul Bogdan Măricuța – manager Academia de Training din cadrul UAC Dumbrăvița, domnul Zoltan Erdei – manager calitate în cadrul EATON ELECTRO PRODUCȚIE Sârbi, doamna Raluca Ceaunică – specialist comunicare ARAMIS GROUP Baia Mare.
Au mai fost prezenți la acțiune, cu participare on-line, inspectorii școlari din cadrul ISJ Maramureș, directorii unităților de învățământ ce au în oferta educațională pentru anul școlar 2021 – 2022, calificări profesionale de nivel 3, obținute prin școala profesională, reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor Maramureș – Dan Buciuman și Roberta Șepși, reprezentanți ai Asociației Elevilor din Maramureș – Paula Buda și Cristina Niculaiciuc.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de către doamna prof. dr. Anca-Minodora Costin-Hendea, inspector școlar general, coordonatorul proiectului. Dezbaterea s-a desfășurat pe trei paliere importante:
Direcțiile de dezvoltare socio-economică și profesională a județului Maramureș;
Rolul operatorilor economici în dezvoltarea învățământului profesional și tehnic;
Școala – factor determinant în formarea profesioniștilor de mâine.
În cadrul discuțiilor a fost prezentată situația numărului de clase și elevi, la învățământul profesional, pentru anul școlar 2020-2021:
Clasa a IX-a: 37 clase cu 803 elevi
Clasa a X-a: 38 clase cu 799 elevi
Clasa a XI-a: 36 clase cu 694 elevi
A fost subliniată oferta educaţională a unităţilor de învăţământ din județul Maramureș pentru anul școlar 2021 – 2022, clasa a IX-a – învăţământ profesional: clasa a IX-a – 31 clase cu 716 elevi.
Participanții au fost informați cu privire la faptul că la nivelul județului Maramureș, avem oferte educaționale pentru învățământ profesional în:
20 unități, cu forma de proprietate de stat, învățământ de masă
2 unități, cu forma de proprietate de stat, învățământ special
o unitate de învățământ particulară.
Domeniile de pregătire profesională din oferta educațională a unităților de învățământ, pentru anul școlar 2021-2022 sunt:
Turism şi alimentaţie
Electric
Construcţii, instalaţii şi lucrări publice
Mecanică
Electromecanică
Electronică, automatizări
Estetica şi igiena corpului omenesc
Fabricarea produselor din lemn
Industrie textilă şi pielărie
Detalii privind domeniile de pregătire profesională și calificările de nivel 3, din oferta educațională a unităților de învățământ din județul Maramureș, pot fi găsite pe site-ul realizat cu acest scop – https://sites.google.com/view/ziuameseriilor – , unde poate fi vizualizată și acțiunea de astăzi.