IMPORTANT-Cum poate ajunge o butelie sa ne explodeze in fata!

Cumparate cu probleme, manevrate sau probate necorespunzător, buteliile de aragaz au provocat şi provoacă în continuare explozii cu urmări dintre cele mai grave.

Auzim din ce în ce mai des de explozii provocate de buteliile de aragaz, nici oraşul nostru nefăcând excepţie. Din păcate, de-a lungul timpului, mulţi oameni au suferit arsuri grave, agoniseala de-o viaţă s-a făcut scrum şi, cel mai rău, alţii şi-au pierdut viaţa din cauza superficialităţii cu care au tratat montarea sau probarea buteliei.

Chiar ieri,  a avut loc un alt episod, când o butelie a explodat într-un bloc de locuinţe.

Pentru a nu se mai produce în continuare astfel de nenorociri, oamenii cred că sistemul de comercializare a buteliilor de aragaz ar trebui reglementat mai clar, iar distribuirea acestora să fie însoţită de înmânarea unor instrucţiuni de folosire.

S-a moştenit incomplet vechiul sistem

Înainte de 89, butelia ţi-o aducea acasă şi ţi-o monta cel de la PECO. Tot ei făceau şi proba, iar dacă butelia avea probleme, o înlocuiau cu alta bună” – ne-a spus un cititor care îşi aminteşte că nici atunci nu se distribuiau instrucţiuni de folosire, neexistând obligaţii ale furnizorului în acest sens. După revoluţie, au apărut o grămadă de comercianţi, iar sistemul vechi a funcţionat o perioadă, apoi fiecare şi-a luat butelia de unde a vrut şi tot fără instrucţiuni de folosire.

Lipseşte informarea

Pe de altă parte, unii consideră că subiectul este tratat cu superficialitate de toată lumea: „Vedem tot felul de show-uri nepotrivite la televizor, citim tot felul de chestii, dar n-am auzit niciodată producătorii şi comercianţii de butelii de aragaz să facă instructajul consumatorilor la radio, la televizor şi în presa scrisă. Generaţiile mai în vârstă ştiu să se descurce, mai mari probleme au tinerii. Recent a fost un accident cu o tânără care şi-a montat butelia, probabil n-a ştiut în ce se bagă…”.

Filetul cu probleme, la ordinea zilei

Mi s-a întâmplat ca, de trei ori la rând, butelia să aibă filetul stricat, am dus-o înapoi la un magazin autorizat. Odată am făcut proba cu flacără, a făcut flamă şi imediat am strâns-o. Dar sunt oameni care se pierd sau care nu se pricep, fie tineri, fie bătrâni… şi până să facă proba, dacă nu strângi bine până la capăt când e filetul prost, poţi să-l laşi aşa, te bizui că s-a strâns ca lumea, iar când aprinzi ceva, gata nenorocirea!

Se vând fără garnituri buteliile şi omul o foloseşte pe cea veche, mulţi nici măcar nu ştiu că trebuie s-o schimbe”De asemenea, preventiv, şi furtunul de legătură trebuie şi el controlat de consumatori, căci oricând există riscul ca… musafiri nepoftiţi, ca de exemplu şoriceii strecuraţi din subsolul blocului în bucătărie să se înfrupte din el.

Preschimbare cu năbădăi

Am încercat, săptămâna trecută, să schimb o butelie veche, urâtă, dar nu mi-a luat-o nimeni, pe motiv că era prea veche, de par-că nu tot de la ei am cumpărat-o. Nu e normal… Înainte, dacă te duceai cu o butelie ruginită, plăteai ceva în plus şi îţi dădea una nouă. Plus că unii uită să dea bon fiscal…” .

Protecţia Consumatorului avertizează

Întrucât o butelie cu probleme poate oricând produce o catastrofă, OPC recomandă consuma-torilor să nu le cumpere dacă sunt ruginite sau deformate, să le în-carce numai de la operatori autorizaţi, să nu transfere gazul dintr-o butelie în alta sau în alţi recipienţi.

Să nu accepte butelii pe suprafaţa cărora nu sunt înscrise date referitoare la expirarea verificării ISCIR şi să controleze ca aceste date să nu fie depăşite (o butelie se verifică la maximum cinci ani).

În plus, să le fie foarte clar că este interzisă folosirea flăcării pentru verificarea etanşeităţii buteliei, a regulatorului de presiune, a tubului de cauciuc şi a aparatului consumator şi că se folosesc doar apă şi detergent, iar transportul lor se face numai în poziţie verticală.

Şi nu în ultimul rând, să nu umple buteliile de aragaz la staţiile GPL auto, pe motiv că este mai ieftin, întrucât există pericol de explozie. Din păcate, nerespectarea acestor reguli continuă să cauzeze nenumărate incidente, accidente sau chiar tragedii.