Mulţi dintre noi înlocuim pantofii de stradă cu o pereche de papuci atunci când ajungem acasă.
Pe măsură ce îmbătrânim, acest obicei începe însă să se schimbe. Începem să purtăm încălţămintea în bucătărie şi, uneori, chiar şi în casă, cel puţin atunci când ne pregătim de plecare. Încălţămintea este însă plină de bacterii, iar asta ne poate dăuna în totalitate.
Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au constatat că, în medie, pe încălţămintea noastră există aproximativ 421.000 de bacterii.
Printre acestea se regăsesc E.coli, care provoacă afecţiuni intestinale sau urinare, Serratia ficaria, responsabilă pentru infecţiile respiratorii, şi Klebsiella, care provoacă pneumonia.
„Călcăm pe excremente de păsări, de câine sau luăm pe tălpi germeni de pe podelele toaletelor publice, iar toate acestea sunt surse de E.coli”, a declarat medicul Kelly Reynolds.pentru Metro.co.uk
Ba mai mult. frunzele şi resturile care se adună pe încălţări pot servi drept hrană pentru bacterii..
Descoperirile nu se opresc însă aici. Conform unui alt studiu realizat de cei de la Universitatea Baylor, gudronul de huilă, care se foloseşte la asfaltarea drumurilor, poate creşte riscul de cancer. Particulele de praf se ataşează de încălţămintea dv., apoi sunt aduse în casă.