Un portret de Sandro Botticelli s-a vândut la licitație pentru 92 milioane de dolari (67 milioane de lire sterline), dând peste un nou record pentru pictorul italian renascentist.
Tânărul care deține un Roundel se crede că a fost pictat în anii 1470 sau 1480 și este considerat unul dintre cele mai frumoase portrete ale lui Botticelli.
S-a vândut joi la o licitație Sotheby’s din New York.
Vânzarea marchează primul indicator major al stării pieței de artă din acest an.
Înainte de vânzare, întrebările erau legate de disponibilitatea colecționarilor mondiali de artă de a plăti sume de nouă cifre pentru lucrările de trofee pe fondul pandemiei coronavirusului și volatilității pieței.
Vânzarea cu succes a piesei Botticelli ar putea ajuta la creșterea prețurilor pentru alte astfel de picturi într-un moment în care mulți colecționari de artă urmăresc lucrări mai noi de la artiștii postbelici și contemporani.
‘Capodopera’
Seniorul vicepreședinte al lui Sotheby, Christopher Apostle, l-a descris pe Young Man Holding a Roundel drept o „capodoperă” înaintea licitației.
„Acest Botticelli este mult mai spectaculos din toate punctele de vedere decât orice am văzut venind pe piață”, a declarat el pentru agenția de știri AFP.
„Această imagine simbolizează și exemplifică Renașterea din Florența. Nu am văzut așa ceva în viața mea”, a adăugat el.
Pictura arată un bărbat aflat la sfârșitul adolescenței, cu părul lung și auriu, așezat ținând un disc – rotundul – care prezintă un sfânt cu barbă cu mâna dreaptă ridicată.
Roundel este o lucrare originală din secolul al XIV-lea atribuită pictorului sienez Bartolommeo Bulgarini.
Sotheby’s a expus pictura din întreaga lume colecționarilor și potențialilor ofertanți înainte de licitație, în efortul de a crește cererea.
„Tânărul din tablou a făcut mai multe călătorii în timpul Covid decât probabil pe oricine știm”, a glumit Charles Stewart, CEO al Sotheby’s.
A fost expus în Los Angeles, Londra și Dubai și însoțit de un catalog cu eseuri științifice și analize tehnice.
Tabloul s-a vândut cu 80 milioane USD (58,2 GBP), dar prețul final va fi de 92,2 milioane USD (67,1 milioane GBP) atunci când se adaugă taxe și comisioane.
Licitația a fost transmisă în direct din New York și a durat mai puțin de cinci minute, cu doar doi concurenți pentru pictură, potrivit The New York Times.
Prețul de vânzare stabilește opera ca unul dintre cele mai semnificative portrete care s-au vândut vreodată la licitație.
Recordul anterior pentru un Botticelli a fost stabilit în 2013, când Madonna și copilul cu tânărul Sfântul Ioan Botezătorul s-au vândut cu 10,4 milioane de dolari (7,6 milioane de lire sterline).
Impact de durata
Alte picturi care s-au vândut la prețuri în această gamă includ Portretul lui Adele Bloch-Bauer II, de Gustav Klimt, care s-a vândut cu 87,9 milioane de dolari (64 milioane de lire sterline) în 2006 și Portretul doctorului Gachet de Vincent Van Gogh, care a adus 82,5 milioane de dolari (60 milioane de lire sterline) în 1990 .
Se înțelege că Tânărul care deține un Roundel a fost transmis de mai multe generații ale unei familii aristocratice din Țara Galilor de aproximativ 200 de ani.
Savanții de artă nu erau conștienți de existența picturii până când a apărut pentru prima dată pe piață la începutul secolului al XX-lea.
A petrecut o mare parte din ultimii 40 de ani pe ecran public de când proprietarul actual a achiziționat-o în 1982 pentru doar 810.000 de lire sterline.
Pictura a apărut la Metropolitan Museum of Art din New York, la National Gallery din Londra și în alte părți.
Botticelli, care a trăit din anii 1440-1510, este unul dintre cei mai celebri pictori ai perioadei Renașterii timpurii, dar doar aproximativ o duzină de exemple ale operei sale supraviețuiesc astăzi.
Botticelli a fost uitat timp de secole după moartea sa, dar opera sa a fost redescoperită în secolul al XIX-lea, iar de atunci artistul a devenit unul dintre cele mai mari nume din istoria artei.
Cele mai cunoscute lucrări ale sale sunt Nașterea lui Venus și Primavera.
În 2016, o expoziție la Muzeul V&A din Londra, Botticelli Reimagined, a explorat impactul durabil al artistului, în special asupra culturii pop de astăzi.
Expoziția a inclus o recreere din 2009 a Nașterii lui Venus de fotograful David LaChapelle, precum și interpretări ale aceluiași tablou de Andy Warhol.
Coperta frontală a albumului Lady Gaga din 2013, Artpop, a încorporat și elemente ale Nașterii lui Venus, iar pictura a inspirat unul dintre single-urile principale ale albumului, Venus.