Situaţie revoltătoare în Cluj. Un preot care îşi conducea copiii la teren, în Piaţa Gării din Cluj, a fost orpit de un echipaj de jandarmi pentru că nu purta mască.
Preot din Cluj, amendat după ce i-a binecuvântat pe jandarmi. Potrivit Ziarului Făclia, jandarmii i-au dat inițial un avertisment, însă, ulterior, după ce preotul li s-a adresat recunoscător cu formularea „Vă doresc să ajungeți în rai cu toată familia”, acesta a fost amendat.
Situaţia stânjenitoare a avut loc pe 24 februarie, în jurul prânzului, la un control de rutină al unui echipaj de jandarmi. Jandarmii l-au oprit pe preot și l-au sfătuit să poarte mască de protecție. I-au dat avertisment, însă, după ce au primit binecuvântarea părintelui, care le-a urat să „ajungă în rai”, au interpretat într-un mod personal formularea, considerând-o o jignire.
Astfel, aceștia i-au aplicat o amendă de 2.000 de lei, iar în procesul-verbal întocmit au consemnat, alături de mențiunea legată de lipsa măștii de protecție, și fraza „și a spus că îmi ia familia și mi-o duce în rai”.
Un incident hilar a avut loc şi la Constanţa. Un bărbat a fost amendat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A pentru lipsa Rovinietei. Totul normal, însă problema era doar că bărbatul este decedat.
Un mort din Constanţa a fost amendat pentru rovinietă. Soţia decedatului a contestat decizia în instanță, dar i-a fost respinsă pentru că nu are calitate procesuală.
Femeia a solicitat, prin plângerea contravențională înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanța, anularea procesului-verbal de contravenție. În motivarea cererii, aceasta a arătat că sancțiunea îl vizează pe soțul acesteia care este decedat și că mașina cu privire la care s-a reținut contravenția a fost vândută înainte de moartea acestuia.
Instanţa a luat o decizie surprinzătoare cu privire la acest caz. Ce au hotărât autorităţile
Instanța a respins plângerea contravențională a femeii și admis excepția lipsei calității procesuale active. „Astfel, pentru ca petentul să aibă legitimitate procesuală activă, respectiv, pentru a avea dreptul de a ataca, în instanță, procesul-verbal, se impune ca între petent (persoana care introduce plângerea contravențională) și contravenient (persoana menționată în procesul-verbal contestat) să existe identitate, nefiind posibilă atacarea unui procesul-verbal de o altă persoană.