RISE: Fiica șefului Oficiului de Prevenire a Spălării Banilor a obținut jumătate de milion de euro de la Tel Drum

Potrivit unei anchete realizare de RISE Project, fiica șefului Oficiului de Prevenire a Spălării Banilor, Marius Vorniceanu, a primit în perioada 2012-2014 aproape jumătate de milion de euro de la Tel Drum, compania pentru care este cercetat Liviu Dragnea.

După ce RISE a urmărit 10 luni banii organizației Dragnea, jurnaliștii spun că au descoperit trei niveluri de protecție, unul dintre acestea este cel al lui Marius Vorniceanu, fost șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, în prezent director adjunct al acestei instituții.
Laura Sprianu este fiica șefului ONPCSB și deține p firmă de audit contabil, la care lucrează și mama sa Rodica Vorniceanu. Compania familiei Vorniceanu a încasat aproape jumătate de milion de lei de la Tel Drum.

Au existat 6 plăți în intervalul mai 2012 – septembrie 2014. În total, 404.122 lei pentru serviciile de audit prestate de fiica fostului șef de Fisc. În aceeași perioadă, Tel Drum s-a confruntat cu un singur control fiscal din toate cele 122 pe care le-a înregistrat de-a lungul existenței sale. Una dintre plăți s-a suprapus cu inspecția.

Jurnaliștii RISE l-au întrebat pe Marius Vorniceanu, șeful de la Spălarea Banilor, dacă vede vreo incompatibilitate între contractul familiei sale cu Tel Drum și investigațiile tradiționale ale Oficiului asupra Tel Drum, iar răspunsul lui a fost că ”nu”. „E de mult contractul, de 7-8-10 ani”, s-a apărat Vorniceanu.

Când i s-a amintit că în urmă cu trei ani, în vară, Tel Drum încă o plătea pe fiica sa pentru audit, Vorniceanu a spus: „Nu cred, sunt pentru perioade mult mai vechi. Așa cred. Dar nu știu, s-o întrebăm, vedem… În orice caz, și-a făcut treaba. Păi, tot ce a trebuit să scrie, a scris, așa știu eu. N-a luat niște bani degeaba. (…) Eu sunt de un an la Oficiu, ea… acum câțiva ani. Eu n-am treabă cu companiile astea, ca să fie un așa zis conflict, nici o legătură. Pot să zic că și-a făcut treaba, hotărât și clar, și-a făcut datoria, așa știu eu. Mai departe o întrebăm pe ea”.

Directorul de la Spălarea Banilor mai spune și că relațiile cu fiica sa sunt reci și nu țin legătura. „În momentul de față, fără să exagerez, relațiile mele cu ea nu sunt bune deloc. S-a întâmplat, asta e situația. O să-i spun. Pun pe cineva să-i zică. Credeți-mă. Nu pot să vă dau numărul, că trebuie să-l cer, nu-l știu. Relațiile noastre sunt extrem de reci.”

RISE a luat legătura și cu fiica acestuia, iar ea spune că munca ei nu are legătură cu cea a tatălui. „Nu înțeleg în ce calitate mă sunați. N-am voie să dau asemenea informații. Am fost auditor acolo, într-adevăr, prin compania mea, și mi-am făcut treaba, dar nu pot comenta public. N-am voie, în calitate de auditor, așa ceva nu se poate”, a spus Laura Sprianu.

Incursiunile Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor prin toate cele 83 de conturi bancare ale Tel Drum au scos la lumină operațiuni evazioniste derulate între 2010 și 2012, când rețeaua de fantome a prestat servicii pentru corporația din Teleorman.

Cronologic vorbind, în 2012, și fiica lui Vorniceanu presta servicii pentru Tel Drum, dar de audit. I s-a prelungit contractul până în septembrie 2014, când a fost înlocuită cu soția lui Mădălin Ioniță – fostul șofer al lui Liviu Dragnea și partener de afaceri cu Dragnea Jr.

Un auditor extern se asigură că situația contabilă reflectă realitatea. Verifică cifrele încrucișat sau prin sondaj, fără complicități interne, din poziția unui arbitru care urmărește strict interesele acționarilor. Obiectivitatea e criteriul după care auditorul se schimbă o dată la trei ani. Auditul e obligatoriu în cazul firmelor pe acțiuni ca Tel Drum, fiind o garanție a patronilor că fabrica lor de bani e cu actele-n regulă.

Deci fiica lui Vorniceanu a lucrat direct pentru acționarii Tel Drum.

Trei dintre ei, adică 54% din companie, figurează printre aghiotanții lui Liviu Dragnea în ceea ce DNA numește acum grup infracțional organizat. Altul (44%) e un coleg de facultate, din trupa rock.

Tot ei ar fi beneficiat de banii spălați acum cinci ani.

RISE a urmărit 3,8 milioane de lei care s-au plimbat atunci din conturile Tel Drum spre fantomele cu pungi. Etapa asta s-a jucat la baza piramidei din grupul organizat, când au evoluat cei care habar n-au.

Dosarul Tel Drum
Liviu Dragnea este urmărit penal pentru abuz în serviciu, obținere de către Tel Drum de fonduri europene cu acte false și constituire de grup infracțional organizat, fapte pe care le-ar fi comis când era președinte al Consiliului Județean Teleorman. Procurorii i-au adus la cunoștință acuzațiile în urmă cu o săptămână.

Tot atunci au fost puși sub acuzare, în același dosar, Marian Fișcuci, un apropiat al lui Dragnea, acționar majoritar scriptic al firmei Tel Drum SA, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, și Florea Neda, reprezentant al Tel Drum, pentru constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul.

Libertatea.ro