Problemele dintre Rusia si Statele Unite, afecteaza si Romania, deoarece ne pune in pericol, relateaza hotinfo.ro.
In cadrul unei dezbateri politice de la Institutul Brooking din Washigton, senatorul Chris Coons, face niste declaratii: suntem în război cu Rusia?
Primul era „distrugerea unităţii ţărilor occidentale şi izolarea Statelor Unite”.
Al doilea era „înstrăinarea cetăţenilor occidentali faţă de propriile guverne” pentru a sabota puterea democraţiilor din Vest.
Cu toate acestea, subliniază Chris Coons, nu avem de-a face cu un nou Război Rece, ci cu un nou tip de război: un război-hibrid, nedeclarat şi care face uz de arme neconvenţionale: propagandă, dezinformare şi sprijinarea discretă sau pe față a tuturor partidelor iliberale sau autoritare.
„În secolul al XXI-lea, am remarcat o tendință de estompare a graniței dintre starea de război și cea de pace.
Războaiele nu mai sunt declarate și, odată începute, se desfășoară după un tipar neobișnuit”, scria acesta într-o publicație a armatei.
UN ARTICOL DE SEBASTIAN BURDUJA – REPUBLICA.RO
„Regulile de război însele s-au schimbat.
Rolul mijloacelor non-militare în atingerea obiectivelor politice și strategice a crescut și, în multe cazuri, aceste mijloace au o eficiență mai mare decât puterea armelor. Metodele aplicate într-un conflict se concentrează mai mult în direcția utilizării la scară largă a măsurilor politice, economice, informaționale, umanitare, ținându-se cont de potențialul de protest al populației”, adăuga Valeri Gherasimov.
România, ca țară membră NATO şi UE, trebuie să fie conștientă că este la fel de expusă ca aliații săi din Vest la aceste atacuri: manipulare, fake news, război informatic etc. Încă din 2007 există relatări ale presei internaționale privind utilizarea atacurilor cibernetice de către Rusia împotriva inamicilor săi. Atunci, ţinta ar fi fost Estonia.
În 2008, a venit rândul Georgiei, urmată de Ucraina, iar în 2016 FBI şi CIA au conchis că Rusia ar fi intervenit prin atacuri cibernetice în alegerile din SUA, pentru a facilita victoria lui Donald Trump.
De asemenea, România trebuie să înţeleagă că discursul duplicitar de tipul „să păstrăm relaţii bune şi cu ceilalţi” nu mai este nici posibil, nici dezirabil.