Biroul Național de Statistică britanic anunță că numărul de români care trăiesc în Marea Britanie a crescut cu 25% în 2017, față de anul precedent, ajungând la 411.000 de persoane, arată Ziarul Financiar.
La 1 ianuarie 2014 toate televiziunile britanice pândeau aeroporturile Heathrow și Luton din Londra în așteptarea “invaziei”.
Marea Britanie trebuia să accepte deschiderea pieței muncii pentru români. A fost, vreme de un an, o campanie furibundă în presa britanică împotriva românilor care se pregăteau să invadeze Regatul, după deschiderea pieței muncii.
Când o cursă București – Londra a ajuns la destinație, pe Luton, din avion a coborât un singur român, ajuns celebru și mort, între timp.
Victor Spirescu era atunci întâmpinat de jurnaliști și s-a întreținut cu deputaul laburist Keith Vaz, președintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor. De atunci au trecut ani, interesul presei britanice față de subiect a scăzut, dar datele statistice arată că temerea nu era chiar nejustificată.
Din populația de aproximativ 65 de milioane de locuitori, 6,2 milioane nu erau de naționalitate britanică. Numărul persoanelor care locuiesc în Marea Britanie, însă care nu s-au născut acolo, a crescut cu 3% din 2016.
Naționalitatea poloneză rămâne cea mai numeroasă naționalitate non-britanică, cu un număr estimat de un milion de polonezi care locuiesc în Regatul Unit. După naționalitatea română, următoarea clasată este cea irlandeză, cu aproximativ 350.00 de irlandezi care locuiesc în Marea Britanie.
India este a patra țară ca pondere în populația rezidentă în Marea Britanie, cu un număr de 340.000 de persoane.
Efectul Brexit: Numărul de cereri pentru cetățenie britanică s-a dublat într-un an, din martie 2017, până în martie 2018; numărul de emiteri de avize de rezidență permanentă pentru cei care au locuit în Marea Britanie mai mult de cinci ani a crescut, ajungând la 168.000, mai arată Ziarul Financiar.