Sancţiuni ridicole pentru medicii care au legat pacienţii de paturi fără acordul lor

S-au instituit sancţiuni ridicole la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Directorul de îngrijiri și medicul șef ATI al instituţiei au primit amenzi de 12.000 de lei, după dezvăluirile unui fost angajat, care spunea că pacienţii din ATI erau neglijaţi.
Sancţiuni ridicole pentru medicii care au legat pacienţii de paturi fără acordul lor, la Sibiu. Prefectura Sibiu anunță că imediat după apariția informațiilor a cerut o verificare din partea Direcției de Sănătate Publică Sibiu, iar luni a fost transmis raportul controlului efectuat.
S-au formulat „o serie de prescripții cu termene”:

– Procedura de contenție va fi actualizată conform prevederilor Legii nr. 487/2002 cu modificările și completările ulterioare, procedură de care va răspunde conducerea unității sanitare și luarea la cunoștință de către personalul cu atribuții la nivelul secțiilor.

– Întocmirea unei proceduri cu privire la trasabilitatea foii de observație și arhivarea acestora cu termene stabilite ( de la deces, de la externare, de la transfer, etc. până la arhivare) – termen de 7 zile – procedură de care răspunde conducerea unității sanitare și luarea la cunoștință de către personalul cu atribuții la nivelul secțiilor.

– Medicii primari și specialiști ATI vor supraveghea activitatea medicilor rezidenți an I și II cu respectarea strictă a prevederilor legale în vigoare, inclusiv să contraparafeze foile de observație – răspunde personalul cu atribuții.

– Foile de observație vor fi completate la zi cu precizarea corectă în timp a evoluției stării de sănătate a pacientului – răspunde medicul curant.

Pentru nerespectarea procedurii privind legarea pacienților, respectiv lipsa registrului de contenție și a acordului, directorul de îngrijir al spitalului a fost amendat cu 2.000 de lei, iar pentru lipsa parafei medicilor specialiști sau primari în foile de observație unde există doar parafa medicului rezident an I sau II s-a aplicat o amendă medicului șef ATI, acesta fiind și coordonatorul de rezidențiat, în valoare de 10.000 de lei.

O fostă angajată de la Terapie Intensivă COVID, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a povestit, sub protecţia anonimatului, că pacienţi în stare gravă cu COVID-19 au fost legaţi de mâini şi de picioare, ignoraţi de cadrele medicale, sedaţi, astfel că au murit sufocaţi.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Sibiu spuneau, la rândul lor, că nu vor putea avea un punct de vedere final, cât timp sunt în desfăşurare mai multe anchete, însă afirmau că au fost prezentate ca practici abuzive nişte proceduri medicale obişnuite într-un serviciu ATI: „Au fost prezentate ca şi practici abuzive nişte proceduri medicale obişnuite într-un serviciu ATI, cum sunt sedarea, contenţia mecanică a bolnavilor intubaţi cu mijloace destinate în acest scop deoarece un pacient agitat poate să se autolezeze prin smulgerea cateterelor, abordului venos sau chiar a sondei necesare ventilaţiei mecanice. Pentru această practică există protocoale medicale naţionale şi internaţionale, inclusiv ala Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Prezentarea acestora ca fiind practici abuzive denotă absenţa unor cunoştinţe medicale minime în domeniu”.

sursa