Într-un context de securitate tot mai fragil, generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării, a tras un semnal de alarmă în cadrul ceremoniei de aniversare a 165 de ani de la înființarea Statului Major al Apărării.
Generalul a declarat că „pacea nu mai este o certitudine pe continentul european”, subliniind că situația de securitate din regiunea Mării Negre, un punct strategic pentru NATO, este în criză din cauza acțiunilor Federației Ruse, care amenință stabilitatea regiunii.
„Indicatorii situaţiei actuale de securitate ne avertizează că pacea nu mai este o certitudine pe continentul european. În disonanţă cu normele dreptului internaţional umanitar, acţiunile Federaţiei Ruse alimentează progresia negativă a potenţialului de ameninţări şi riscuri de securitate,” a declarat generalul Vlad, conform Agerpres. Oficialul a explicat că, pentru a răspunde acestor provocări, Armata României și-a reorganizat structurile defensive și a implementat proceduri noi pentru a întări capacitatea de reacție.
Adaptări în strategia de apărare a României
România a consolidat capacitățile destinate apărării permanente, poliției aeriene și vigilenței sporite, conform generalului Vlad. Au fost îmbunătățite sistemele de avertizare timpurie, iar relațiile euro-atlantice și Parteneriatul Strategic cu SUA rămân piloni esențiali ai posturii de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre.
Acest efort de apărare este susținut de o istorie de 165 de ani, începând cu înființarea Corpului De Stat Major General în 1859 sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. De atunci, Armata României a jucat un rol central în protejarea independenței și identității naționale, devenind un simbol al devotamentului și sacrificiului.
România și angajamentele sale internaționale de apărare
Generalul Vlad a menționat și angajamentele internaționale ale României, precizând că militarii români participă la operațiuni NATO și UE în Balcanii de Vest, Africa, Marea Mediterană și Oceanul Indian. În plus, România oferă sprijin națiunii gazdă, asigurând condiții pentru operarea și pre-poziționarea forțelor aliate pe teritoriul său, conform Planurilor Regionale NATO.
România colaborează cu Armata Națională a Republicii Moldova, ajutând-o să reziste amenințărilor hibride venite din partea Rusiei. De asemenea, România sprijină Ucraina în războiul cu Rusia, oferind echipamente și alte forme de asistență militară.
Investiții în dotarea și pregătirea Armatei României
Pentru a asigura o apărare eficientă, s-au luat măsuri prin care militarii români să fie echipați cu armament de înaltă calitate. Generalul Vlad a subliniat că dezvoltarea capabilităților defensive naționale continuă neabătut, Armata României fiind dedicată îmbunătățirii constante a capacității de apărare în contextul unei situații geopolitice din ce în ce mai tensionate.
Declarațiile șefului Statului Major al Apărării reflectă nevoia urgentă de întărire a securității naționale în fața unui climat internațional instabil, în care riscurile de securitate sunt în creștere.