Stiri Salaj – Doi agenţi de poliţie de la IPJ Sălaj au refuzat mită de la un “şofer” băut şi fără permis!

Inculpatul N.D. a încercat să mituiască agenţii de poliţie cu 200 de euro, apoi 1.000 de lei şi 3.500 de lei, dar aceştia au respectat legea şi au denunţat fapta
Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj aduce la cuoștința opiniei publice faptul că, în dosarul nr. 220/P/2021, s-a dispus punerea în mişcare a acțiunii penale față de inculpatul N.D., pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, faptă prevăzută de art. 290 alin (1) din Codul penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, faptă prevăzută și pedepsită de art. 336 alin.1 din Codul penal și conducerea unui autovehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin (2) din Codul penal totul cu aplicarea art. 38 alin (1) din Codul penal.

În sarcina inculpatului N.D. s-a reținut faptul că, la data de 08.08.2021 inculpatul care fusese identificat pe drumurile publice conducând un autoturism fără a poseda permis de conducere și sub influența băuturilor alcoolice, le-a promis martorilor LSE și KR, agenți de poliție judiciară în cadnil Inspectoratului de Politie Județean Sălaj, suma de 200 euro, apoi sumele de 1000 lei și 3500 lei pentru a-i determina pe aceştia să nu continue cercetările cu privire la persoana sa sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prev. de art. 335 alin. 1 C.p. și conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice, prev. de art. 336 alin. l C.p.

Agenții de poliție nu au dat curs propunerii inculpatului și au denunțat fapta.

La data de 08.08.2021 Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj a dispus reținerea inculpatului N.D. pentru 24 de ore, iar în data de 09.08.2021 s-a dispus punerea în mişcare a acțiunii penale, după care față de inculpat a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.

În activitățile desfășurate, procurorul a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de politie judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție — Serviciul Județean Anticorupție Sălaj.

Precizăm faptul că punerea în mişcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situatie să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

sursa