A fost campion la tir, a făcut parte din trupele de elită ale armatei Uniunii Sovietice, dar a ales să se dedice Medicinei. Vorbim despre stomatologul din Focșani care a fost lunetist în Afganistan. Modest și cu zâmbetul pe buze, medicul basarabean Nicolaie Neagu a povestit că, după ce a văzut ce înseamnă ororile războiului, s-a întors de pe front chiar de ziua lui. Atunci a decis să vrea să folosească precizia de lunetist ca medic stomatolog.
Nicolaie Neagu s-a născut în Manta, regiunea Cahul din sudul Republicii Moldova. A venit pe lume într-o familie numeroasă, copilărind alături de cei doi frați și două surori ale sale, informează Monitorul de Vrancea.
„La cinci ani, m-au luat la școală obligatoriu. Am fost la școala rusă, așa era pe atunci. Am stat la internatul de copii de mic, doar sâmbăta și duminica ne dădeau drumul acasă, în rest stăteam acolo. Clasele I-VIII așa le-am făcut, apoi am plecat la Cahul, la Liceul Sanitar. Așa că, vedeți, am fost cam singur de mic. Dar așa mi-a și plăcut, singur, de sine stătător”, a povestit medicul Neagu.
Medicul stomatolog spune că în copilărie a făcut handbal, baschet, volei, însă cel mai mult i-a plăcut tirul.
„Am făcut tir de performanță, am medalii din vremea aceea, dar au rămas în Moldova. În 1971, am fost campion al URSS la tir”, își amintește stomatologul.
Stomatologul din Focșani, care a fost lunetist în Afganistan: „Dacă nu trăgeam eu și dacă nu nimeream, mă omorau ei”
Bucuria obținerii performanței a fost umbrită de recrutarea sa în armată. Șase luni a fost trimis la cursuri intensive de pregătire militară. La scurt timp după ce împlinise 18 ani, a înțeles pe propria piele ce înseamnă ororile războiului. Nicolaie Neagu a fost trimis lunetist pe front în Afganistan.
„Am stat în Afganistan șase ani, din 1973 până în mai 1979. Chiar de ziua mea, pe 4 mai, m-am întors acasă. Nu aveam de ales, trebuia să te supui, să execuți ordinele chiar dacă erai sau nu de acord și ne-am trezit în Kabul. Eram gardă de corp. Când plecam în misiuni eram luneta 1. Aproape doi ani și jumătate, verișorul meu a fost luneta 2”, a mărturisit stomatologul.
Nicolaie Neagu își amintește că, în anii ’70, doi miniștri se luptau pentru putere în Afganistan. Forțele rusești, din care făcea parte și tânărul din Republica Moldova, trebuiau să asigure reușita unuia dintre ei.
„Rușii au făcut numai nenorociri acolo, beții, prostituție, violuri, bătăi… Am avut timp să văd toate astea în cei șase ani petrecuți acolo. Eu, ca lunetist, eram trimis în misiuni și trebuia să stau camuflat zi și noapte. Terenul din acea zonă era foarte arid, mai mult piatră, căldură foarte mare, dar trebuia să rezist! Da, a trebuit și să trag, ținteam de la distanță și trăgeam. Nu aveam încotro, dacă nu trăgeam eu și dacă nu nimeream, mă omorau ei. Cine a fost în război știe”, a descris medicul stomatolog despre ororile pe care le-a trăit în tinerețe în timpul războiului din Afganistan.
De pe front, asistent într-un centru de dezalcoolizare
După ce s-a întors de pe front, s-a angajat ca asistent la un spital de dezalcoolizare din regiunea Cahul.
„Acolo erau tratați toți bețivanii, veneau la dezalcoolizare. Dar eu am vrut mult să devin medic, așa că am intrat la Facultatea de Medicină din Chișinău. După un an și jumătate de Medicină Generală, am ales să fac Stomatologie. Facultatea am terminat-o în 1984. Eram deja căsătorit, băiatul s-a născut în 1981, iar fata, în 1985. Locuiam la Cahul și lucram ca chirurg stomatolog în stațiunea balneară Nufărul Alb”, a spus medicul Nicolaie Neagu.
Pentru binele copiilor săi, stomatologul s-a mutat cu întreaga familie în România.
„Profesorii copiilor mei mi-au spus că sunt dotați și că ar fi bine să îi dau la școală în România. Nu mă puteam muta dintr-odată, trebuia să le pot asigura aici existența, așa că din 1990 și până în 1994 am făcut naveta între Cahul și Galați. Până la amiază lucram la Cahul, la stațiunea balneară și apoi treceam vama Oancea și veneam la Galați, unde lucram prin comunele din jur. În 1994, m-am mutat definitiv în România, la Galați, cu familia, cu copiii. Am fost angajat la Spitalul Județean din Galați, am restaurat dispensarele din jurul Galațiului. Copiii au făcut Medicina, au avut întâi cabinet la Otopeni… Între timp, am divorțat, apoi ei au plecat în Franța, unde au cabinete și sunt stabiliți foarte bine”, a povestit medicul stomatolog Neagu.
De când se află în România, stomatologul, care a fost lunetist, spune că a avut 17 cabinete. De șase ani s-a stabilit la Focșani, unde s-a recăsătorit cu Mariana Neagu, care îi este asistentă.
Libertatea.ro