Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a anunţat că SUA se retrag din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UNHRC), acuzând consiliul de o atitudine negativă faţă de Israel şi că nu îi trage la răspundere pe cei care nu respectă drepturile omului
Decizia vine la o zi după ce Biroul Înaltului Comisar ONU a criticat politica SUA de a separa copiii de părinţii lor migranţi la graniţa cu Mexicul.
Vorbind de la Departamentul de Stat, alături de Secretarul de Stat, Mike Pompeo, Haley a susţinut decizia, menţionând că cererile de reformă ale americanilor nu au fost ascultate.
„Cei care încalcă drepturile omului continuă să fie membri şi să fie aleşi în consiliu. Cele mai inumane regimuri din lume continuă să scape fără sancţiuni, iar consiliul continuă să găsească ţapi ispăşitori în ţări cu un palmares pozitiv în domeniul drepturilor omului pentru a distrage atenţia de la cei care încalcă drepturile şi fac parte din consiliu”, a declarat Haley.
Vicepreşedintele Mike Pence a afirmat pe Twitter: „Astăzi SUA au luat atitudine faţă de cei care nu respectă drepturile omului prin retragerea din UNHRC. Prin protejarea celor care nu respectă drepturile omului şi implicarea în campanii de denigrare împotriva ţărilor democratice, UNHRC se face de râs, îşi face membrii de râs şi misiunea sa. Timp de mai mulţi ani, UNHRC a fost implicat în mai multe abuzuri anti-americane şi anti-Israel iar zilele participării SUA s-au încheiat”.
„Secretarul General ar fi preferat ca SUA să rămână în Consiliu. Arhitectura Consiliului joacă un rol foarte important în promovarea şi protejarea drepturilor omului la nivel global”, a declarat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al Secretarului General al ONU, Antonio Guterres.