Afirmația conform căreia laptele este bun pentru organism e o minciună potrivit unor specialiști. „Consumul masiv de lactate poate dăuna grav organismului uman matur”, după cum susține și Dr. Walter Willet.
Probabil că acum te gândești la picătura de lapte pe care ți-o pui zilnic în cafea sau lapte sau care face parte din ingredientele produselor tale preferate, drept pentru care trebuie să știi că această substanță este bună pentru pentru extragerea necesarului de calciu, potasiu și proteine, dar aceiași nutrienți i-ai putea lua din fructe și legume.
Dr. Willet a condus mai multe studii de cercetare în domeniu și a descoperit că produsele lactate ar putea să facă mai mult rău organismului uman adult decât să-l ajute.
Unul dintre motivele care l-a condus către această concluzie este că laptele nu joacă, de fapt, un rol crucial în fracturile oaselor, așa cum s-a crezut până nu demult. Acesta a realizat cercetări pe mai bine de 96000 de oameni, de-a lungul a două decenii.
Principalul studiu se cheamă Nurses’ Health Study and the Health Professionals Follow-up Study și a fost publicat în revista de specialitate JAMA Pediatrics. Echipa de cercetători a domnului doctor a descoperit că deși consumul de lapte era mai mare în timpul adolescenței, la maturitate, nimeni nu a avut un risc mai scăzut de fracturi.
Dr. Willet a adăugat faptul că acei copii care consumau mai mult lapte aveau șanse mai mici de a crește înalți și că cei cu o anumită dimensiune riscă cu până la 50% să aibă mai multe fracturi. Ceea ce este îngrijorător la acest studiu este că țări care au un consum de lactate mic, precum cele din Asia și Africa, au rata cea mai mică de osteoporoză.
În plus, statisticile arată că 3/4 din populația lumii este incapabilă să digere corespunzător laptele sau orice alte produse lactate. Există și alte riscuri ale consumului de lapte, iar potrivit Medical News Today, cancerul este unul dintre ele, deoarece nivelul mare de calciu din organism, asociat cu consumul de lapte este strâns legat de cancerul ovarian. În această ordine de idei, calciul la un nivel ridicat poate fi motiv de cancer și la bărbați.
Pentru a evita alte neplăceri, se poate observa deja în supermarketuri creșterea prezenței produselor care nu conțin lapte sau produse de origine animală și, de exemplu, numai vânzările laptelui de migdale au crescut cu 250% în perioada 2000-2015.