Acuzații șocante la adresa Direcției de Protecția Copilului din Sectorul 4 au zguduit opinia publică. Există suspiciuni de viol și prostituție cu minori, iar cei acuzați sunt chiar angajați ai acestei instituții. Ministra Familiei, Natalia Intotero, a anunțat că va trimite Corpul de control pentru a verifica situația scrie digi24.ro
Se pare că mai multe fete aflate în grija Direcției de Protecție a Copilului Sector 4 au fost violate și atrase într-o rețea de prostituție. Abuzurile s-au petrecut în apartamente și centre aflate sub coordonarea instituției. Primăria Sectorului 4 a raportat aceste abuzuri la Secția de Poliție 15 din București încă din luna decembrie 2023. Ulterior, cazul a fost preluat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), în urma unor sesizări din partea societății civile și din interiorul instituției. În februarie 2024, DIICOT a deschis un dosar penal în acest caz.
Citește și: Programul magazinelor și băncilor pe 24 ianuarie 2025
Conform informațiilor primite de la Primărie și de la Direcția de Protecție a Copilului din Sectorul 4, se pare că unii beneficiari din centrele instituției au exploatat sexual minori care se aflau acolo. Deocamdată, nu există denunțuri care să implice angajați ai instituției, dar ancheta este în desfășurare. Ministra Familiei, Natalia Intotero, a declarat că vor fi făcute verificări amănunțite și că, dacă se va dovedi că există vinovați, aceștia vor fi pedepsiți. „Nu vom tolera niciun abuz față de copii sau tineri din această țară”, a afirmat Intotero.
Acuzațiile de abuzuri și viol vin la câteva zile după ce, în Drobeta Turnu Severin, au apărut acuzații similare împotriva angajaților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Șapte copii, cu vârste între 13 și 17 ani, au fost abuzați sexual timp de trei ani de un paznic și un instructor de educație școlară. Copiii erau ademeniți cu bani și duși în apartamentele celor doi indivizi.
Citește și: Trei persoane din comuna Crasna, reținute pentru lovire și tulburarea ordinii publice
Georgiana Pascu, manager de programe la Centrul de Resurse Juridice, a subliniat că mulți dintre acești copii au fost luați în plasament din familii care i-au abuzat sau neglijat, cu scopul de a li se oferi protecție. „Când copilul e plasat în grija statului, riscul de abuz e mult mai ridicat”, a declarat Pascu.
Numărul de telefon 119 este destinat copiilor aflați în pericol. Potrivit Ministerului Familiei, de la începutul anului, au fost primite peste 25.000 de apeluri. În 2023, au fost înregistrate puțin peste 100.000 de apeluri, iar în 2022, aproape 109.000.
Acuzațiile aduse Direcției de Protecția Copilului din Sectorul 4 reprezintă o problemă gravă și necesită o atenție deosebită din partea autorităților pentru a proteja drepturile și siguranța copiilor. Investigațiile în curs vor clarifica responsabilitățile și vor aduce măsurile necesare pentru a preveni astfel de abuzuri în viitor.