Ai schimbat de curând ușa de la intrare sau te-ai gândit să actualizezi designul interior? Următorul pas este să alegi yala potrivită – este una dintre cele mai importante componente ale sistemului de închidere. Te scutește, practic, de riscul unei intrări prin efracție și contribuie direct la menținerea unui nivel optim de confort.
Totuși, alegerea variantei ideale – care să fie și rezistentă și compatibilă cu ușa – implică mai mulți factori. La ce trebuie să fii atent/ă când faci achiziția de la un magazin feronerie rămâne să afli în rândurile de mai jos.
Câte tipuri de yale există?
Un aspect esențial pe care trebuie să-l ai în vedere înainte de a cumpăra produsul este că pe piață există o gamă variată de opțiuni. Dacă nu te-ai hotărât încă în privința modelului, cel mai bine ar fi să te documentezi în detaliu.
Iată, așadar, care sunt principalele tipuri de yale:
- Cilindrice – Cele mai comune variante, utilizate pe scară largă – atât pentru ușile interioare, cât și pentru cele exterioare. Au un design compact și se instalează cu ușurință. La bază, prezintă un cilindru, încadrat într-o carcasă, care se rotește în momentul în care este introdusă cheia potrivită.
- Încastrate – Sunt complet integrate în ușă și prezintă mai multe bolturi. Mecanismul de închidere este mai complex decât cel al yalelor cilindrice, dar asigură un grad sporit de securitate. Tocmai datorită construcției durabile sunt folosite cu precădere în instituții sau clădiri de birouri.
- Tubulare – Pinii pe care îi prezintă au formă cilindrică, iar mânerul tip buton se potrivește de minune amenajărilor minimaliste. Întreținerea și înlocuirea componentelor nu necesită mult timp și efort, tocmai de aceea, majoritatea reparațiilor le poți face pe cont propriu. Nu ai nevoie nici de echipamente sau tehnici sofisticate pentru montaj.
Cât de sigură este o yală electromagnetică?
În cazul în care cauți o broască ușă mai modernă și mai performantă, poți alege una electromagnetică. Mulți le preferă încă pe cele mecanice pentru că sunt fiabile și au o construcție clasică. Totuși, nu sunt la fel de sigure ca cele electronice.
Avansul tehnologic a permis dezvoltarea unor modele mai convenabile – atât din punct de vedere al utilizării, cât și al avantajelor resimțite pe termen lung.
Dacă încă ai dubii cu privire la caracteristicile unei yale electromagnetice, iată ce ar trebui să ai în vedere:
- Poate fi integrată cu alte sisteme de control cum ar fi cele prin coduri PIN sau pe bază de autentificare biometrică.
- Este proiectată pentru a împiedica intrarea prin efracție sau forțarea ușii cu echipamente speciale, ceea ce conferă clădirii un plus de siguranță.
- Îți oferă posibilitatea de a monitoriza îndeaproape cine a intrat sau ieșit din clădire. Poți verifica inclusiv ora.
- Poate fi configurată pentru a elibera automat ușa în caz de urgență, cum ar fi un incendiu sau cutremur.
- Utilizatorii pot deschide sau închide ușa de la distanță, ceea ce poate fi util pentru gestionarea accesului în clădiri cu trafic intens sau în medii comerciale.
Principalul dezavantaj este dependența de o sursă de curent. Tocmai de aceea, ar fi bine să ai la îndemână un generator, ca să eviți o astfel de situație.
De asemenea, o yală electromagnetică este destul de costisitoare, dar îți vei amortiza mai mult ca sigur investiția în timp.
E necesar să apelezi la un specialist pentru schimbarea unei yale?
După achiziție, trebuie să te ocupi de montajul yalei. Este ultimul și cel mai important pas pe care trebuie să-l îndeplinești.
De calitatea instalării va depinde în mod direct nivelul de siguranță. Așadar, dacă nu vrei să dai greș, apelează la un specialist în domeniu, mai ales dacă ai optat pentru o variantă digitală.
Investește inteligent și bucură-te de avantajele unei yale bine alese!