Sursa: unsplash.com
Proiectele de amenajare și redecorare sunt atât de minunate în varianta lor finală, pe cât sunt de complicate și scumpe pe toată desfășurarea lor. Știm, să redecorezi pare o muncă cu normă întreagă, dacă te ocupi singur de planificare, lucru propriu-zis, achiziție de materiale, montaj și mai ales, curățenie.
La polul opus, poate părea un vis dacă ai putea pur și simplu să angajezi pe cineva, să pleci câteva zile de acasă, iar când te întorci, totul să arate exact ca în viziunea pe care ai creat-o pe Pinterest. Însă lucrul ăsta nu doar că este greu, dar este și extrem de costisitor, motiv pentru care o mulțime de persoane aleg să se ocupe de mici modificări în sistem DIY.
Astăzi vom vorbi despre amenajarea băii, iar acest articol îți va prezenta câteva idei și sfaturi care te vor ajuta să iei decizii informate care nu doar că vor garanta succesul proiectului tău, dar poate vor reuși să îți salveze și o parte din buget. Așadar, indiferent dacă ai ales să începi montajul de gresie și faianță în baie cu meșteri pricepuți sau doar tu și un tutorial util, uite câteva sfaturi care te vor ajuta mai departe.
Cum alegi gresia și faianța?
Un sfat extrem de important este să nu te ghidezi după trenduri. De ce? Pentru că majoritatea proiectelor de amenajare reprezintă o investiție, iar o investiție nu ar trebui făcută niciodată în funcție de modă. Nu doar că trendurile sunt trecătoare, dar ce ai văzut în imaginile postate de bloggerul tău preferat nu se va alinia întotdeauna cu elementele specifice proiectului tău. Fiecare spațiu este unic.
Ce poți face în schimb este să te inspiri din trenduri în ceea ce privește combinațiile de culori, texturile, formele sau finisajele, dar să adaugi acel element personal care transformă spațiul într-o reprezentare vizuală a personalității tale.
Când începi renovarea, cea mai bună metodă este să te gândești la scopul în care va fi folosit un spațiu, dar și la persoanele care îl vor folosi. De exemplu, dacă vorbim despre o familie sau despre oamenii ceva mai în vârstă, o alegere bună ar fi acel model de gresie pentru baie aderentă. Astfel, chiar dacă cei mici stropesc cu apă peste tot sau este vorba de persoane cu o mobilitate redusă, nu se vor mai confrunta cu pericolul unor eventuale accidentări.
Ce opțiuni ai în funcție de buget?
Sursa: unsplash.com
La fel cum este cazul pentru aproape toate elementele de design și amenajare, există opțiuni pentru toate bugetele. De la modele cu prețuri piperate din cauza dificultății de instalare, cum ar fi gama de gresie mozaic, până la clasica ceramică.
Dacă bugetul nu îți permite să investești în gresie și faianță, alte modele pe care ar trebui să le eviți sunt:
- Modelele de gresie “puzzle” care se intersectează. Știm, arată minunat. Dar nu doar că se încadrează la clasa premium, ci sunt și dificil de instalat, chiar și pentru un meșter cu experiență.
- Plăcile de gresie și faianță cu finisaj holografic.
- Ceramica cu finisaje ce imită lemnul, atât ca textură, cât și ca formă, cum ar fi cele care imită parchetul vintage.
- Vestita și strălucitoarea marmură.
- Plăcile de ceramică subțiri și înguste, inspirate de stilul mozaic. Cu toate că nu sunt la fel de complicat de montat ca și mozaicul, tot vor necesita atenție sporită și pricepere suplimentară.
Cele mai bune opțiuni de gresie și faianță prietenoase cu bugetul tău sunt finisajele simple, lucioase sau mate, din materiale precum porțelanul și ceramica. Nu doar că fac parte din gama accesibilă, dar dacă alegi mărimile mai mari, vor fi și destul de ușor și rapid de montat. De asemenea, acestea reprezintă opțiuni atrăgătoare din punct de vedere estetic, care sunt și rezistente în timp.
Optează pentru modele într-o singură culoare, pe care le poți alterna cu seturi în culori diverse, pentru a crea propriul model de la zero. De asemenea, pentru a evita cheltuielile inutile, nu tapeta întreaga baie cu faianță. Poți crea în schimb “pereți de accent”, din faianță, pentru acele zone care vor fi constant în contact cu apa, cum ar fi cea de lângă chiuvetă sau duș.