Înlocuiește suprasolicitarea de sărbători cu relaxare în 4 pași simpli!

Sărbătorile sunt acea perioadă din an preferată deopotrivă de adulți și copii, indiferent de vârstă. Totodată, sărbătorile sunt prilejul ‘’perfect’’ pentru excesele care solicită atât sănătatea mentală, cât și pe cea fizică. Orele petrecute forțat în cadre sociale, nopțile albe, îndeplinirea anumitor obligații familiale sunt doar câțiva dintre factorii care ne compromit odihna în această perioadă dedicată vacanțelor. În mod paradoxal, sărbătorile ne supun fizic și psihic la solicitare, motiv pentru care majoritatea dintre noi experimentăm acea oboseală inexplicabilă de îndată ce ‘’vacanța’’ a luat sfârșit. La ce trebuie să fii atent astfel încât sărbătorile ‘’să treacă cu bine’’ fără indigestie și stări de oboseală?

Autodisciplina de a spune ‘’NU’’ sau eliminarea sindromului ‘’omului bun’’

Stabilește clar cum ai vrea să arate sărbătorile anul acesta. Dacă în copilărie, părinții te obligau să bifezi fiecare vizită la rude și cunoscuți, în prezent ai libertatea să impui anumite bariere emoționale și financiare. Evită suprasolicitarea de orice fel și renunță să-ți chinui mintea cu ‘’ce o să creadă lumea’’. Vindecă-te de sindromul ‘’omului bun’’, mereu preocupat să nu facă impresie greșită și transformă-ți sănătatea fizică și mentală într-o prioritate.

 

Într-adevăr, o noapte albă petrecută într-o companie plăcută este o investiție pentru care starea ta generală de bine îți va fi recunoscătoare. Pe de altă parte, orele pierdute în contexte sociale la care te simți forțat să participi îți compromit programul de somn și tonusul. Ascultă-ți corpul și alege înțelept oamenii alături de care merită să ‘’pierzi timpul’’.

Oferirea de recompense pentru reîncărcarea bateriilor

Dacă totuși nu te-ai putut abține să depui toate resursele tale în pregătirea unei mese de sărbători ‘’ca în filme’’, atunci celebrează reușita acordându-ți mici și binemeritate recompense. Curățenia generală dinaintea sărbătorilor, realizarea celor mai creative rețete, fuga după cadouri și decorarea casei sunt câteva dintre punctele principale de pe ‘’must to do list’’. Încarcă-ți bateriile printr-o activitate sănătoasă pentru fizicul și mentalul tău, greu încercate în această perioadă.

 

O sesiune în fotoliile de masaj Fujiiryoki poate face minuni, eliberând oboseala din minte și tensiunea din fiecare mușchi al corpului tău. Masajul este divin în pauzele dintre treburile casnice sau la finalul zilei când corpul are nevoie de un refresh înainte de somn. Îmbină terapia masajului cu sesiuni de yoga, meditație sau aromaterapie pentru relaxare completă.

Transformarea singurătății într-un prilej de socializare

Sărbătorile sunt acele momente dedicate întâlnirilor cu familia și prietenii. Din anumite motive nu te afli în preajma celor dragi? Află că, numeroase localuri organizează petreceri și evenimente de socializare la care oamenii pot participa pe cont propriu. În acest fel poți transforma sindromul ‘’singurătății de sărbători’’ într-o ocazie inspirată de a-ți reînnoi viața socială.

Igiena alimentară promite confort gastric

Din păcate, sărbătorile sunt acele ocazii din an în care digestia este supusă la grele încercări. Meniurile festive abundă în grăsimi și zahăr care favorizează arsurile gastrice, balonarea, crizele biliare, crampele sau stările de greață. Servește la micul dejun un terci de ovăz cu scorțișoară sau iaurt cu ovăz pentru a proteja echilibrul florei intestinale.

  • Evită să bei apă între mese. Acest obicei îngreunează activitatea enzimelor digestive și afectează sucul gastric. Hidratează-te înaintea de a te așeza la masă și la aproximativ 30 de minute după ce ai terminat de mâncat;
  • Consumă supe sau ciorbe calde în această perioadă. Sunt băuturi calde fără acid care favorizează mucoasa gastrică;
  • Abține-te de la deserturi după masa principală. Deși este tentat să te îndulcești cu un fruct sau o prăjitură după o masă copioasă, totuși, amână gustările pentru jumătate de oră de la ultima masă. Consumate imediat, dulciurile și fructele generează aciditatea și balonarea. Fructele și legumele în stare crudă ar trebui să reprezinte mese distincte pe timpul zilei. O salată de crudități consumată independent de restul meselor furnizează organismului o sursă valoroasă de minerale, fibre și antioxidanți, atât de necesari pentru o digestie prosperă;
  • Activitatea fizică este cheia unei digestii fericite. Mișcarea ușurează activitatea alimentelor în tractul digestiv, astfel că, ții la distanță constipația și alte probleme digestive. Poți îmbina plimbările de relaxare prin natură cu scurte ședințe de masaj abdominal pentru a pune la treabă un colon leneș.

Așadar, urmează aceste sfaturi simple care să te ajute să rămâi ancorat în sănătate, chiar și atunci când trebuie să te împarți între ‘’am nevoie de odihnă’’ și ‘’trebuie să mergem în vizită la rude’’.

Sursa foto: unsplash.com