Matcha latte și alte latte-uri delicioase cu matcha ce pot fi preparate acasă

Dacă până nu de mult, cuvântul latte făcea referire doar la celebra rețetă de cafea, de ceva vreme încoace băutorii de latte au la dispoziție și alte rețete din care cafeaua lipsește cu desăvârșire. Mai toată lumea a auzit deja de matcha latte însă acesta nu este singura alternativă disponibilă pentru cei care apreciază băuturile calde sau pentru cei cărora nu le place gustul cafelei dar au nevoie de un boost de energie pe parcursul zilei.

Începem prin a vă vorbi despre matcha latte pe de o parte pentru că este o specialitate foarte la modă, dar mai ales pentru că matcha latte este o modalitate simplă de a integra un superaliment în dieta voastră zilnică.

Beneficiile consumului de matcha

În Japonia, matcha este cunoscută încă din epoca medievală drept  ”elixirul vieții și cheia magică spre longevitate”, iar Myoan Eisai, cel care, în secolul al XIII-lea, a adus matcha pe teritoriul Japoniei scria despre efectele pozitive ale matcha asupra organelor interne, în mod special asupra inimii. Studii moderne au arătat că într-adevăr matcha contribuie la prevenirea  anumitor afecțiuni cardiovasculare. Un alt efect demonstrat al consumului de matcha este capacitatea sa de a reduce riscul apariției bolilor de ficat ca de exemplu diabetul.

De-a lungul secolelor, matcha a devenit cunoscut și ca ”meditație lichidă” iar studiile compușilor din matcha ne explică și care este motivul din spatele efectului calmant și energizant al matcha: prezența L-teaninei. Acest aminoacid acționează asupra creierului, influențând nivelul de dopamină, serotonină și cortizol. Astfel L-teanina, prezentă în concentrații mult mai mari în matcha decât în orice alte ceaiuri, induce o stare de relaxare, îmbunătățește capacitatea de concentrare, atenția și timpul de reacție, îmbunătățește calitatea somnului, reduce nivelul de stres, etc. Matcha este eficientă și în combaterea halenei, încetinește evoluția parodontozei, distruge diverse bacterii și stafilococi din cavitatea bucală, prevenind apariția cariilor dentare. 

Acestea sunt doar câteva dintre efectele pe care matcha le are, pudra de ceai verde fiind studiată și testată în prezent pe pacienți ce suferă de diverse tipuri de cancer, Alzheimer sau Parkinson sau boli ale cavității bucale.

Rețeta pas cu pas de matcha latte o găsiți aici împreună cu matcha și instrumentele de care aveți nevoie pentru prepararea ei. Iar pentru că am menționat matcha ca superaliment vă spunem în cele ce urmează și de ce.

Amestecuri de matcha cu fructe pentru un altfel de matcha latte

Rețeta clasică de matcha latte, adică cea care conține doar matcha și lapte, poate fi însă înlocuită sau alternată cu matcha cu fructe sau cacao. Cei care apreciază gustul umami al ceaiului matcha vor fi poate mai puțin tentați de un matcha cu pudră de căpșuni, însă cei cărora tocmai acest gust umami le displace, vor aprecia cu siguranță amestecurile pe care vi le propune site-ul matchabar.ro Un latte obținut din matcha cu mango, de exemplu va avea o aromă puternică de mango, gustul matcha fiind aproape insesizabil. În același timp, matcha din amestecul respectiv își păstrează nealterate proprietățile despre care scriam mai sus așa încât, chiar și cei care nu apreciază gustul umami să poată profita de beneficiile acestei specialități de ceai.

În oferta site-ului menționat anterior veți găsi matcha cu căpșuni, matcha cu mango, matcha cu pepene galben, matcha aromatizat cu vanilie, matcha cu afine și matcha cu cacao. Mixurile de matcha enumerate nu conțin pesticide, adaos de zahăr sau îndulcitori artificiali iar ingredientele provin din culturi organice. Pot fi preparate cu lapte de origine animală dar la fel de gustoase vor fi și preparate cu lapte vegetal a laptele de migdale, laptele de ovăz sau laptele de soia.

Sursa foto: pexels.com