Poză de Agenlaku Indonesia pe Unsplash.com
Organizațiile economice din România sunt obligate să adopte practici sustenabile, printre care se remarcă gestionarea eficientă a deșeurilor. Prin intermediul unor prevederi legislative stricte s-a introdus obligația pentru firmele generatoare de deșeuri din ambalaje de a atinge anumite ținte minime de reciclare în vederea protejării mediului înconjurător și a promovării economiei circulare. Atingerea conformității legislative în acest sens este o problemă complexă, însă există o rezolvare facilă, și anume colaborarea cu o firmă de tip OTR (OIREP) care preia întreaga sarcină legată de atingerea țintelor de reciclare.
Organizațiile de transfer a responsabilității sunt firme specializate în colectarea, transportul, reciclarea și eliminarea deșeurilor, activități realizate în numele companiilor generatoare de deșeuri din ambalaje. Colaborarea cu o firmă ce oferă servicii OIREP pentru ambalaje, cum ar fi ecosynergy.ro, simplifică procesul de atingere a conformității legale și optimizează procesul de trasabilitate a deșeurilor, element prevăzut în legislația de mediu din Uniunea Europeană și România.
Iată ce presupune trasabilitatea deșeurilor cu ajutorul unei organizații de tip OIREP!
Poză de MK +2 pe Unsplash.com
Trasabilitatea deșeurilor face posibile localizarea și urmărirea traseului unui deșeu, de la apariția și până la reciclarea sau eliminarea lui. Prin acest demers, se ajunge la respectarea tuturor prevederilor legislației cu privire la problema deșeurilor prin următoarele elemente:
- Toate etapele gestionării deșeurilor trebuie să fie documentate într-un mod corect și complet. Prin înregistrări detaliate cu privire la tipul de deșeu, cantitatea produsă, sursa apariției, data de colectare a cantităților, modalitatea de transport, procesul de tratare și destinația finală se obține garanția unor rapoarte de reciclare corespunzătoare, cu ajutorul cărora se poate realiza o evidență completă și precisă a întregului lanț.
- Urmărirea deșeurilor poate fi realizată prin diferite metode, dintre care se remarcă cea a utilizării unui sistem electronic care facilitează supravegherea tuturor mișcărilor de la momentul generării și până la etapa finală de reciclare sau eliminare. Prin intermediul unor tehnologii moderne, ca de exemplu codurile de bară, etichetele de tip RFID sau metodele de identificare vizuală se poate urmări cu precizie tot traseul deșeurilor.
- Trasabilitatea deșeurilor este o măsură prevăzută în legislația din România, ca de exemplu legea numărul 211 din 2011, care prevede modalitatea de documentare și de raportare a chestiunilor legate de deșeuri. Organizațiile de tip OIREP au la dispoziție toate instrumentele necesare atingerii conformității cu reglementările legale. Această conformitate este demonstrată prin intermediul raportărilor periodice trimise către autoritățile de mediu din România.
- Firmele de tip OIREP vor comunica în mod permanent cu firmele ce aleg să colaboreze cu ele. Acest demers este caracterizat de transparență și de realizarea unor rapoarte ușor de consultat și clare, legate de gestionarea deșeurilor, ratele de reciclare și urmările asupra mediului înconjurător. Firmele care aleg să încheie un contract cu organizațiile de preluare a responsabilității demonstrează angajamentul față de adoptarea unor practici sustenabile primind, astfel, încrederea maximă a publicului.
În concluzie, aplicarea trasabilității deșeurilor prin intermediul colaborării cu o firmă de tip OIREP reprezintă o modalitate optimă de atingere a conformității legale și de protejare a mediului înconjurător.