Cum stau românii la capitolul reciclare electrocasnice vechi?

Știai că anual se produc peste 50 de milioane de deșeuri electrice la nivel global? Din numărul total, doar 20% sunt reciclate – o statistică destul de îngrijorătoare, mai ales că integritatea resurselor naturale se află în pericol. Multe echipamente electrice au la bază plumb, crom, mercur și substanțe ignifuge care sfârșesc uneori la groapa de gunoi. Mai apoi, pătrund în sol și în pânza freatică, ceea ce afectează sănătatea animalelor și a oamenilor.

 

Principiile de sustenabilitate devin prioritare, la fel și tehnicile de colectare selectivă și de reciclare, mai ales când vorbim de companii.

Firmele care pun pe piață sau produc echipamente electrice sunt responsabile de acestea până la finalul ciclului de viață. Acestea trebuie să se asigure că își îndeplinesc obligațiile de mediu și plătesc taxa de gestionare a deșeurilor care rezultă din produsele pe care le pun pe piață. Pentru îndeplinirea țintelor de colectare, există   organizații care oferă servicii de transfer de responsabilitate, asigurând conformitatea cu toate cerințele legale.

 

Ce rata de colectare deșeuri electrice avem în România?

 

Pe plan național, rata de reciclare nu este deloc îmbucurătoare – România se află printre țările codașe la capitolul protejării mediului înconjurător. De asemenea, anual sunt produse 100.000 de tone de deșeuri electrice. O bună parte dintre cetățeni nu sunt pe deplin conștienți de impactul pe care îl pot avea materialele toxice ale dispozitivelor care ajung la groapa de gunoi.

Poate cel mai greșit obicei întâlnit peste tot în țară este acela de a păstra în casă obiectele scoate din uz. Pentru gestionarea deșeurilor electrice, cetățenii pot apela la serviciile unei firme de preluare electrocasnice vechi, care se poate ocupa de etapele colectării și reciclării.

 

Care este ținta de colectare deșeuri electrice?

 

Autoritățile guvernamentale gândesc de mult timp strategii pentru reducerea consumului și implicit a impactului asupra naturii.

 

În prezent, obiectivul european este ca valoarea ratei de reciclare să ajungă la 65% din media vânzărilor de echipamente pe ultimii trei ani. În cele mai optimiste scenarii România a atins doar 35%, ceea ce nu este deloc un motiv de mândrie, mai ales în contextul în care nivelul poluării crește.

 

Cum colectează europenii?

 

Europenii stau ceva mai bine la capitolul reciclare electronice decât românii, ceea ce se vede la nivelul statisticilor înregistrate. Croația se află în topul clasamentului – cu o rată de reciclare de peste 83% în anul 2022.

Totuși, s-a demonstrat în nenumărate rânduri că pe continentul european deșeurile sunt într-o continuă creștere. Tocmai de aceea, la nivelul Parlamentului European s-au stabilit inițiative care să atingă planul economiei circulare până în anul 2050.

 

Soluții pentru colectarea DEEE în România

 

Un scenariu care vizează un viitor mai bun pentru generațiile următoare și implicit pentru reducerea deșeurilor electrice e posibil și în România. În prezent există soluții (care merită intesificate) pentru colectarea deșeurilor electrice:

 

  • Puncte de colectare – zonele unde pot fi colectate echipamentele nefuncționale.
  • Servicii de preluare electrocasnice vechi – Mai ales în cazul aparatelor de mari dimensiuni precum frigiderele, televizoarele sau mașinile de spălat.
  • Demersuri de conștientizare – campaniile de informare și eco-educație aduc subiectul reciclării în atenția oamenilor, convingând o parte din ei să predea DEEE-urile

 

Implică-te și tu în acțiunile de protejare a mediului și fă un pas important pentru generațiile următoare!

Engineer Looking Circuit Board Through Magnifying Glass