Înţelegerea modului în care funcţionează motorul de căutare Google este unul dintre cei mai importanţi paşi în crearea unei strategii SEO reuşite, cu rezultate pozitive şi de durată. Bineînţeles, cunoaşterea modului în care funcţionează motoarele de căutare în general poate fi de ajutor oricărei persoane, însă atunci când vorbim de SEO, aceasta este o cerinţă esenţială. Ca atare, în cadrul acestui articol ne-am propus să abordăm majoritatea aspectelor ce ţin de motoarele de căutare, începând de la modul în care funcţionează acestea şi până la procesele pe care le derulează, dar nu numai, astfel încât oricine să poată avea o imagine de ansamblu mai clară asupra subiectului şi a noţiunilor pe care le implică.
Ce este un motor de căutare?
Un motor de căutare este similar cu o reţea imensă de informaţii. Practic, acesta reprezintă canalul prin care putem accesa instant toate informaţiile care se află pe internet, fiind de asemenea considerat de către specialiştii în domeniu şi locul în care cererea se întâlneşte cu oferta. Desigur, exemplele pe care le putem enumera în materie de motoare de căutare folosite în prezent sunt nenumărate, începând de la Yahoo şi Bing şi până la Baidu şi Yandex, dar nu numai. Cu toate acestea însă, aşa cum probabil ţi-ai dat seama încă din titlul articolului, astăzi ne vom concentra pe unul dintre cele mai populare motoare de căutare din toate timpurile, utilizate la nivel global, şi anume Google. Pentru a-ţi face o idee despre impactul acestuia în spaţiul românesc, putem să îţi spunem doar atât: 97% dintre căutările zilnice realizate pe internet în România sunt făcute prin intermediul Google.
Cum funcţionează procesele de crawling şi indexare?
Pentru a prezenta într-o manieră corectă şi eficientă întreg conţinutul existent pe Internet şi pentru a afişa utilizatorilor răspunsuri specifice în funcţie de căutările lor, din sute de mii de rezultate posibile, motorul de căutare Google parcurge mai multe etape, după cum urmează:
Crawling. Acesta se referă la prima acţiune desfăşurată de motorul de căutare Google şi presupune scanarea paginilor website-urilor şi adunarea tuturor informaţiilor reprezentative despre acestea.
Indexing. Ulterior, după ce paginile site-urilor au fost scanate prin intermediul unui robot numit ,,crawler Google”, motorul de căutare analizează, filtrează, organizează şi stochează informaţiile despre acestea într-o bază de date imensă, construită în timp real, a cărui scop este de a păstra la îndemână toate informaţiile despre paginile scanate pentru a le afişa ca rezultat al unei căutări. Pe scurt, aceasta este etapa care se ocupă de indexarea unui site în motoarele de căutare.
Ce este ranking-ul?
Pentru a stabili ordinea rezultatelor pe care le afişează utilizatorilor săi, astfel încât acestea să fie cât mai relevante în funcţie de căutările efectuate, munca motorului de căutare Google constă şi în ranking. Concret, acest proces se referă la evaluarea informaţiilor şi clasarea acestora într-o ordine ierarhică în vederea prezentării celor mai relevante rezultate la căutările utilizatorilor. Desigur, aceasta este o definiţie destul de generală. Pentru mai multe informaţii specifice despre motoarele de cautare si ranking-ul deja menţionat, te invităm să consulţi un ghid SEO de specialitate.
Citeşte detalii în ghidul Clickbrainiacs!
Acum că ai văzut în linii mari cum funcţionează motorul de căutare Google şi care sunt procesele pe care le desfăşoară, pentru a te convinge pe deplin de importanţa acestuia pentru afacerea ta online, îţi propunem să citeşti ghidul Clickbrainiacs. Întrucât toate aceste informaţii prezentate până acum ţin de SEO, acest ghid îţi va fi de mare ajutor deoarece aici vei afla totul despre optimizare SEO şi vei înţelege de ce este necesar să iei în calcul dezvoltarea şi implementarea unei astfel de strategii pentru afacerea ta, mai ales atunci când vrei să faci în aşa fel încât site-ul tău să apară în primele rezultate ale motoarelor de căutare. Mai mult decât atât, vei învăţa şi ce este un motor de căutare şi cum funcţionează, descoperind totodată principalele motive pentru care merită să foloseşti motorul de căutare Google pentru a-ţi dezvolta business-ul şi, automat, pentru a-ţi face mai cunoscute produsele şi serviciile pe care le oferi.