Extern

Alarmă de raid aerian la Kiev,Putin a ameninţat de joi că va ataca Kievul

Explozii şi sirene de alertă antiaeriană au răsunat la Kiev în timpul vizitei liderilor africani veniţi în misiune de pace. Ei au vizitat şi oraşul Bucea.
Alerta de raid aerian a pornit vineri la Kiev, chiar în timp ce mai mulţi lideri africani soseau în capitala ucraineană pentru o misiune de pace. Cel puţin două explozii au zguduit capitala, dar primarul Vitali Kliciko a declarat că acestea au fost provocate de apărarea antiaeriană ucraineană. El nu a raportat niciun deces sau pagube mari în oraş, dar serviciile de urgenţă au declarat că patru persoane, inclusiv un copil, au fost rănite în regiunea Kievului.

Alerta de raid aerian vizează oraşul Kiev şi împrejurimile. Alarma a fost pornită deoarece forţele aeriene ucrainene au descoperit mai multe rachete ruseşti. Acestea au fost lansate din Marea Neagră şi „se îndreaptă spre nord”, spre Kiev, anunţă ucrainenii
Sirene acum. Putin întâmpină liderii africani la Kiev”,a scris, pe Twitter, diplomatul ucrainean Olexander Scherba.

Preşedintele Africii de Sud, prim-ministrul egiptean şi liderii din Zambia şi Comore au ajuns vineri la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele Ucrainei. Liderii africani au organizat o misiune de pace, iar sâmbătă ei vor merge în Rusia pentru a discuta cu preşedintele Vladimir Putin.
Liderii urmează să se întâlnească sâmbătă, la Sankt Petersburg, şi cu preşedintele rus Vladimir Putin şi, în condiţiile în care Kievul şi Moscova curtează Sudul global, văd o şansă de a media un război care a afectat ţările africane prin întreruperea aprovizionării cu cereale şi alte alimente.

Liderii încearcă să ajungă la un acord asupra unei serii de „măsuri de consolidare a încrederii”, dar Kievul a declarat că propria sa iniţiativă de pace trebuie să stea la baza oricărei înţelegeri şi a lansat între timp o contraofensivă, pentru a împinge înapoi forţele de ocupaţie ruseşti.

Kremlinul, care a invadat Ucraina în februarie 2022, a minimalizat şansele unor discuţii de pace semnificative cu Kievul. Acesta afirmă că nu există condiţii pentru un proces de pace, dar că este gata să asculte şi este deschis oricăror iniţiative externe.

sursa