Politica

Alexandru Rafila: Masca rămâne obligatorie în spații publice, spaţii închise sau comune

Alexandru Rafila spune că decizia Curţii Constituţionale trebuie respectată cu privire la purtarea măştii în spaţii deschise, dar vine cu precizări suplimentare.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, în acest moment, masca de protecţie ar putea fi chiar mai eficientă decât vaccinarea, având în vedere răspândirea largă pe care o are virusul în acest al cincilea val al pandemiei. Rafila afirmă că va continua să poarte mască de protecţie şi în spaţii eschise aglomerate, pentru a se proteja.
Premierul Nicolae Ciucă a făcut apel public la continuarea respectării măsurilor de protecție anticoronavirus, după decizia de ieri a CCR care a stabilit că obligația de a purta mască în aer liber a fost instituită neconstituțional.
„Ținând cont de condițiile în care indicii de infectare, rata de infectare se menține la un nivel ridicat, personal fac apel la populație pentru a ne proteja de tot ce înseamnă pericolul infectării. El se găsește la un nivel de risc ridicat”, a declarat Nicolae Ciucă.
„Așteptăm cu toții publicarea deciziei CCR și a motivației. În momentul în care ea a fost făcută publică, am analizat legislația. Legea 55 prevede utilizarea în continuare a măștilor în spații închise, spații comune sau spații închise. Masca nu e o restricție, e o măsură care sporește protecția. În mod evident, dacă contextul legal impune acest lucru, sunt convins că guvernul va adopta măsurile necesare”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul a explicat că utilizarea măştii are un scop de protecţie într-o perioadă când există transmisibilitate intensă a virusului.

„Ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport, sau acolo unde un număr mare de persoane sta într-un spaţiu limitat chiar dacă este în exterior pentru că noi avem transmitere comunitară. Dacă peste o săptămână sau două sau trei săptămâni nu vom avea această transmitere comunitară singur că oricum am fi renunţat la utilizarea măşti la spaţiile exterioare”, a mai spus Alexandru Rafila.

Grupul de Comunicare Strategică transmite miercuri că, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat peste 17.000 de cazuri noi de COVID-19. De asemenea, au fost raportate 183 de decese, dintre care 12 anterioare intervalului de referinţă. Rata îmbolnăvirilor în Bucureşti este în scădere pentru a treia zi, fiind 37,2, faţă de 37,74, în urmă cu o zi.

sursa