Acesti parazitii intestinali traiesc in corpul omului, fara sa stim ca uu avem, se manifesta cu simptome specifice, relateaza bzi.ro.
Oamenii mananca carne cruda sau poate chiar insuficient preparata, fructele si legumele nespalate duc la incetarea sistemului imunitar, din aceasta cauza apar infectii parazitare.
Citește și: Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, confirmă: „Indexarea pensiilor și salariilor se amână pentru 2025
Ouale parazitilor ajung in intestinul subtire odata cu apa sau alimentele contaminate, iar aici se transforma in larve care mai apoi strabat peretele intestinal si trec in colon sau, transportate de sange, ajung in ficat, stomac sau plamani. Iata cateva boli transmise de paraziti intestinali:
1. Giardioza
Apare mai frecvent la copii, prin inghitirea de alimente infestate cu chisturi de Giardia Lamblia. In intestin, aceste chisturi se transforma in larve si se prind de mucoasa intestinala cauzand diaree, malabsorbtie, greturi si varsaturi.
Citește și: Un bărbat din Olt, aproape de moarte după ce a fost zgâriat de o pisică
2. Ascaridioza
Este cauzata de infestarea cu viermele cilindric Ascaris lumbricoides (numiti popular limbrici). Din intestin, larvele ajung, prin sange, in plamani unde se transforma in limbrici adulti si se reintorc in tubul digestiv pentru a se inmulti. Limbricii cauzeaza greturi, varsaturi, lipsa poftei de mancare, crampe si balonare.
3. Oxiuraza
Este o infectie cauzata de oxiuri, viermi de un centimetru care migreaza in portiunea terminala a colonului si care dau senzatia de mancarime la nivelul anusului, in special noaptea. Acest lucru se datoreaza faptului ca viermii femele ies noaptea din anus in zona perineala si isi depun aici ouale. Simptomele oxiurazei nu sunt puternice si de cele mai multe ori, persoanele care sufera de aceasta afectiune nu le dau importanta ajungand sa se trateze doar atunci cand s-a instalat o forma severa.
4. Trichineloza
Parazitul care o cauzeaza, Trichinella spiralis, se deplaseaza prin vasele limfatice si sanguine pana la nivelul musculaturii striate unde formeaza chisturi. Cei mai afectati sunt muschii diafragmei, laringelui, limbii, intercostali si bicepsi. In primele 3-4 zile, persoanele infectate cu Trichinella nu prezinta alte simptome decat usoare tulburari digestive. Dupa perioada de incubatie, la peste 80% dintre bolnavi, se formeaza edeme la nivelul fetei, de unde si denumirea populara de „boala capetelor umflate”.