Cum a evoluat prima medie RCA în 2024 faţă de 2023?

În ultimele luni, în România, din cauza inflaţiei, scumpirile au atins chiar şi vârfuri record la anumite produse şi servicii. Mai toate s-au scumpit, iar piaţa asigurărilor auto nu putea rămână neatinsă de această criză a inflaţiei.

Analiştii de la https://www.romasig.ro/ au privit cifrele de anul trecut şi de anul acesta de pe piaţa poliţelor de asigurare pentru maşini şi au tras câteva concluzii.

Prima ar fi că pe fondul unei creşteri constante a preţurilor inclusiv în domeniul asigurărilor, prima medie pentru poliţele RCA a avut un salt semnificativ în primul trimestru din acest an.

Potrivit celor mai recente date, se pare că faţă de aceeaşi perioadă din 2023, preţul mediu al unei poliţe s-a scumpit cu 18%. A ajuns la circa 1400 RON.

Evoluţia aceasta trebuie înţeleasă ca o tendinţă pe termen lung, asta pentru că în ultimii 4 ani, prima medie s-a dublat practic.

Evoluţia primei de asigurare

Creşterile din primul trimestru al anului 2024 la RCA au afectat atât persoanele fizice, cât şi firmele.

Astfel:

  • Nivel prima medie RCA pentru persoane fizice -> 1079 lei. Asta înseamnă o creştere cu 17% faţă de primul trimestru din 2023.
  • Nivel prima medie RCA pentru persoane juridice -> 2158 lei. Asta înseamnă o creştere cu 11% faţă de primele 3 luni din 2023.

În comparaţie cu trimestrul 1 din 2021, evoluţia este şi mai dramatică:

  • Nivel prima medie RCA 2021 persoane fizice -> 478 lei
  • Nivel prima medie RCA 2021 persoane juridice -> 1177 lei.

Acest lucru reflectă practic o dublare a costurilor în ambele segmente, presiunea tot mai mare asupra conducătorilor, pe fondul creşterii preţurilor din domeniul auto.

Cu toate că în ultimii ani, poliţele cu valabilitate sub 12 luni au devenit tot mai neatractive din cauza preţurilor mari, anul acesta a crescut interesul şoferilor pentru ele. Asta s-a întâmplat în contextul în care diferenţele de cost între poliţele pe termen scurt şi mediu s-au redus, ceea ce a permis şoferilor să se îndrepte din nou spre poliţe mai scurte, fără să simtă dintr-o dată un impact financiar mare.

Creşte cererea pentru RCA ieftin valabil o lună de zile

O schimbare importantă vizibilă la şoferii care cumpără poliţa obligatorie este că tot mai mulţi prefera asigurarile RCA online pe termen scurt. În loc să cumpere poliţe pe 6 sau 12 luni, unele din acestea având chiar preţ mai mic tocmai pentru că au o valabilitate mai lungă, şoferii preferă să cumpere varianta cu valabilitate lunară.

Acest comportament arată că şoferii apreciază în schimb flexibilitatea mai mare în gestionarea costurilor şi nevoilor personale, pentru că nu-şi blochează lichidităţile în poliţe valabile mai multe luni. RCA-urile ieftine cu valabilitate scurtă sunt avantajoase într-adevăr pentru cei care folosesc maşina ocazional sau doar în anumite perioade ale anului. Prin urmare, aceştia vor plăti asigurarea auto ieftină doar când au nevoie de maşină (de exemplu, în lunile de concediu, dacă în restul anului folosesc mijloacele de transport public sau maşina de serviciu).

Desigur, această variantă arată şi faptul că mulţi şoferi români se confruntă cu dificultăţi financiare şi preferă să evite costurile mai mari aferente poliţelor anuale, cea pe o lună fiind mai accesibilă pentru ei. Într-un context economic marcat de incertitudini, aşa cum este acum, cel mai probabil această tendinţă se poate dezvolta, fiind mai flexibilă pentru şoferi.