Acest model este folosit atât de EuroNCAP, cât și de producătorii de automobile și sisteme de tehnologie de asistență a șoferului pentru a testa diferite funcții. Cel mai adesea, este utilizat pentru testarea sistemelor de asistență a șoferului, mai precis, sistemele de siguranță activă.
Practic, este o vehicul creat pentru a simula un autoturism în trafic, cel puțin pentru sistemele de siguranță ale mașinilor testate, iar avantajul său este capacitatea de a fi condus de la distanță folosind o telecomandă, împreună cu posibilitatea reconstruirii complete în mai puțin de zece minute.
De la ce vine GST? Este acronimul de la Guided Soft Target, iar modelul din imaginile alăturate se numește Soft Car 360. El rulează pe o platformă similară cu un skateboard și are caroseria realizată din elemente de spumă. Astfel, în cazul unui impact cu celelalte vehicule, ocupanții acestora nu sunt puși în pericol, iar pagubele sunt minime, deci testele pot fi repetate fără costuri suplimentare.
Modelul actualizat, numit GST120, are o viteză maximă de 120 km/h (cu 20 km/h mai mare decât GST100 – modelul pe care îl înlocuiește), limitată electronic, deci este perfect pentru testele care simulează rularea cu viteze de autostradă. Acum, are în plus și ABS, deci va avea capacități de frânare mai apropiate de cele ale vehiculelor aflate în prezent pe drumurile publice. Acest model este realizat de AB Dynamics și este utilizat în întreaga lume în scopul dezvoltării sistemelor de siguranță activă.