Triciclu electric a ajuns foarte uzual, mai ales ca nu necesita permis de conducere.Dar o mare parte este o inducere in eroare.
Triciclu electric este un vehicul,ideal pentru aprovizionare, treburi gospodărești, întreținere spații verzi.Se încarcă la priză normală de 220V în câteva ore consumând foarte puțină energie electrică.Se conduce foarte ușor, la fel ca și un scuter.
Motorul situat pe axa spate dispune de grup diferențial cu reductor. Comuti foarte usor pe treapta de forță când urci o pantă sau când ai greutate în spate.
Un Triciclu se poate înregistra la primărie doar daca vine cu toate documentele necesare (Certificat conformitate, Garanție, Factură, C.I.V. emis de R.A.R.). Viteza maximă omologată este de 25 Km/h.
Vehiculele care nu au „Certificat de conformitate, Garanție, Factură, C.I.V. emis de R.A.R.” nu se pot inregistra la primarie.
Un triciclu electric care nu are Certificat de conformitate, Garanție, Factură, C.I.V. emis de R.A.R. nu are ce cauta pe drumurile publice.
Triciclu Electric, fara permis
Comerciantii vand vehicule neomologate si fara carte R.A.R. la Triciclu Electric,ei mentioneaza in contract ca nu sunt omologate ca nu au C.0.C SI CIV.
Inducerea in eroare apare cand clientul nu pune intrebarile cele mai importante.Comerciantul mentioneaza in contract:
„Acest vehicul electric poate rula in legalitate, pe drumuri publice, doar in zone rurale, inmatriculat pe primarie, cu numar galben.”
„Triciclul nu detine CIV si nu se poate emite la el.”
Cu aceste mentiuni comerciantul se disculpa de inducere in eroare, dar clientul ramane pagubit daca intelege gresit ce inseamna un Triciclul care nu detine CIV si nu se poate emite la el.
Triciclu Electric cu permis si fara permis
1. Limitat la 25km/h, se conduce fara permis, se inmatriculeaza pe primarii de orase sau de comune, cu numar galben in conditia in care acesta detineactele necesare precum civ si coc.
2. Nelimitat, se conduce cu orice permis de conducere (A1,AM sau B) si se poate inscrie pe primarii de orase sau de comune in conditia in care detine Certificat de conformitate, Garanție, Factură, C.I.V. emis de R.A.R.
Cand ai nevoie de permis?
In general, ai nevoie de permis auto in cazul in care vehiculul pe care il detii are o viteza ce depaseste 25 km/h. Astfel, pentru bicicletele electrice sau pentru o tricicleta electrica pentru adulti nu este necesar un permis auto, daca aceste variante ating un maxim de viteza de 25 km/h.
Pentru moped-urile care au viteza pe pana in 25 km/h nu este nevoie de permis, dar acestea trebuie inregistrate in circulatie. Daca ai un model ce are viteza cuprinsa intre 26 si 45 km/h, motor sub 4 kW, atunci vei avea nevoie de un permis auto categoria AM.
In schimb, daca alegi un triciclu ce depaseste viteza de 45 km/h, cu motor de peste 4 kW, atunci vei avea nevoie de permis categoria A1.
Ce tipuri trebuie inregistrate?
In general, atunci cand achizitionezi un vehicul electric, trebuie sa primesti de la vanzator Cartea de identitate a vehiculului (CIV) si Certificatul de conformitate, acestea fiind necesare pentru inregistrare si a atesta ca este omologat.
Sunt cateva exceptii pentru cele ce nu trebuie inmatriculate si anume:
- Vehiculele electrice ce au o viteza mai mica de 6 km/h;
- Bicicletele electrice ce au viteza de maxim 25 km/h si sunt cu pedalare asistata;
- Vehiculele electrice ce sunt destinate persoanelor cu handicap;
- Vehiculele electrice cu auto echilibrare (tip trotineta), daca nu au loc pentru sezut. In cazul in care trotineta are o viteza maxima de peste 25 km/h intra in categoria de monoped si vei avea nevoie de permis AM;
- Vehiculele electrice ce vor fi conduse doar ca si pieton;
- Vehiculele electrice ce sunt destinate pentru competitii.
Trebuie sa fii atent in cazul in care doresti sa iti modifici bicicleta clasica si, cu ajutorul unui kit, o transformi in electrica, trebuie sa o omologhezi individual, altfel este ilegal sa circuli pe drumurile publice.
La ce trebuie sa fii atent la achizitionarea unui vehicul electric?
In caz ca alegi sa iti achizitionezi vehiculul second hand, trebuie sa ai grija sa primesti actele necesare pentru a vedea care este categoria in care acesta se incadreaza si daca ai sau nu nevoie de permis, ce categorie, daca trebuie sa il intregistrezi.
Din Certificatul de Conformitate si CIV afli toate datele tehnice reale de care ai nevoie. Tipul produsului este inscris in Certificatul de Conformitate, dar il poti gasi si pe placuta aplicata de constructor pe vehicul, care este de obicei asezata in partea de jos.
Nu te lasa pacalit de vanzator si cauta sa vezi exact care este tipul vehiculului pe care vrei sa il achizitionezi, chiar daca pretul este bun si esti interesat. Daca esti gasit in trafic fara permis si fara sa-l fi inregistrat, in caz ca era nevoie, vehiculul poate fi confiscat si poate sa iti fie intocmit dosar penal, deoarece ai condus pe drumurile publice fara permis sau fara a avea vehiculul inregistrat.
Documentele care stau la baza acestor aspecte și care reglementează circulația pe drumurile publice sunt:
- Codul Rutier (Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, actualizat la zi)
- Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European privind omologarea și supravegherea pieței pentru vehiculele cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri.
CATEGORII VEHICULE DESCRISE IN CODUL RUTIER
La Capitolul 1, Art 6 din Codul Rutier este prezentată semnificația termenilor folosiți în această lege, de unde vom extrage exact ceea ce ne interesează pe noi, și anume:
- Art 6, pucntul 10: bicicletă – vehiculul prevăzut cu două roți, propulsat exclusiv prin forța musculară, cu ajutorul pedalelorsau manivelelor; (este definiția strict a bicicletelor, nu are legătură cu bicicletele electrice)
- Art 6, punctul 14: drum public – orice cale de comunicație terestră, cu excepția căilor ferate, special amenajată pentrutraficul pietonal sau rutier, deschisă circulației publice; drumurile care sunt închise circulației publice suntsemnalizate la intrare cu inscripții vizibile;
- Art 6, punctul 16: 16.1: înmatriculare/înregistrare – operațiunea administrativă prin care se atestă că un vehicul poate circulape drumurile publice. Dovada atestării înmatriculării/înregistrării este certificatul de înmatriculare/înregistrareși numărul de înmatriculare/înregistrare atribuit;16.2: înmatriculare/înregistrare permanentă – operațiunea de înmatriculare/înregistrare prin care se atribuiecertificat de înmatriculare/înregistrare și număr de înmatriculare/ înregistrare pentru o perioadănedeterminată;
- Art 6, punctul 21: moped – autovehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25km/h, dar nu depășește 45 km/h și care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prinscânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere internă ori, dupăcaz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 4 kW, iar masa proprie a vehicululuinu depășește 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric. Este asimilat mopeduluicvadriciclul ușor, astfel cum este definit la pct. 6 partea A din anexa nr. 1 la secțiunea 4 din Reglementărileprivind omologarea de tip și eliberarea cărții de identitate a vehiculelor rutiere, precum și omologarea de tipa produselor utilizate la acestea – RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilorși locuinței nr. 211/2003, cu modificările și completările ulterioare;
- Art 6, pucntul 22: motocicletă – autovehiculul cu două roți, cu sau fără ataș, echipat cu un motor care are o capacitatecilindrică mai mare de 50 cm3 și/sau a cărui viteză maximă, prin construcție, depășește 45 km/h;
- Art 6, punctul 32.1: triciclu cu motor – autovehicul cu trei roți dispuse simetric, a cărui viteză maximă prin construcție depășește 45 km/h, care este echipat cu un motor având o cilindree de peste 50 cm3, în cazul unui motor cu ardere internă, sau cu un motor electric cu putere nominală continuă ce depășește 4 kW;
CONCLUZII REFERITOARE LA PERMISE
Din cele scrise mai sus reise foarte clar categoriile de vehicule pentru care este necesar obținerea unui permis de conducere și precizăm următoarele:
- Avem nevoie de permis AM pentru mopede. (Pentru a fi moped un vehicul trebuie să aibă viteza cuprinsă între 26 km/h și 45 km/h iar motorul mai mic de 4kw. Vehiculele care au viteza de 25 km/h nu necesită permis chiar dacă vom vedea mai jos că ele necesită CIV, respectiv înregistrare în curculație).
- Avem nevoie de permis A1 pentru tricicluri care depășesc 45km/h și au motor mai mare de 4KW. (noi deocamdată nu avem niciun vehicul care să îndeplinească aceste cerințe).
- Bicicletele electrice nu se încadrează în categoria mopedelor deoarece toate au viteza maximă de 25 km/h, deci nu necesită nicio categorie de permis.