Vânzările de maşini plug-in hybrid sunt în creştere, însă testele realizate pe noile modele confirmă că acestea poluează mediul mai mult decât în testele oficiale, realizate de producătorii auto cu bateria plină. BMW X5, Volvo XC60 şi Mitsubishi Outlander, trei modele populare, emit mai mult dioxid de carbon, în condiţii reale, prin comparaţie cu nivelul de dioxid de carbon menţionat de producători în fişele tehnice, se arată în studiul realizat de organizația Transport & Environment.
Potrivit cercetării, BMW X5, Volvo XC60 şi Mitsubishi Outlander au emis chiar cu 89 la sută mai mult dioxid de carbon, decât în momentul în care au fost testate de Emissions Analytics, în condiţii optime, cu bateria încarcată la maximum.
Maşinile plug-in hybrid POLUEAZĂ mai mult când au bateria goală sau când se încarcă
În momentul în care au rulat cu bateria goală şi doar cu ajutorul motorului pe combustie internă, aceste maşini au emis dioxid de carbon de trei până la opt ori mai mult decât în testele oficiale.
Într-un astfel de caz, XC60 a emis 184 grame pe kilometru, în timp ce Outlander a emis 164 de grame, adică de trei sau chiar patru ori mai mult decât datele oficiale.
În schimb, BMW X5 a emis 254 grame pe kilometru, adică de opt ori mai mult decât arată datele oficiale.
„Maşinile plug-in hybrid sunt maşini electrice false, construite pentru teste în laborator şi scutiri de taxe, nu pentru a fi conduse în condiţii reale. Testele noastre au scos la iveală că şi, în condiţii optime, cu bateria plină, aceste maşini poluează mai mult decât se promovează. Numai dacă le conduceţi încet, emisiile de dioxid de carbon pot creşte. Guvernele ar trebui să nu mai subvenţioneze aceste maşini cu miliarde din banii contribuabililor”, a precizat Julia Poliscanova, director al organizației de mediu Transport & Environment.
Maşinile plug-in hybrid POLUEAZĂ mai mult. Care este motivul
În cadrul testului cu bateria plină, mașinile au putut rula temporar și în mod electric. Astfel, BMW X5 a emis 41 grame de dioxid de carbon pe kilometru, cu 28% mai mult decât în testele oficiale.
Între timp, Volvo XC60 a emis 115 grame pe kilometru (+62%), iar Mitsubishi Outlander 86 de grame pe kilometru (+89%).
„Producătorii auto dau vina pe şoferi din cauza nivelului ridicat al emisiilor de dioxid de carbon al maşinilor plug-in hibrid. Adevărul este, însă, că cele mai multe maşini PHEV nu sunt atât de bine construite. Au motoare electrice cu putere mică, motoare termice mari şi poluante, iar în mod normal nu se pot încărca rapid. Singurul mod prin care maşinile plug-in hibrid vor avea un viitor este dacă vom schimba modul în care sunt realizate testele de CO2 şi reglementările din UE. Altfel, maşinile PHEV vor ajunge alături de cele diesel în lada de gunoi a istoriei”, a mai precizat Poliscanova.
În plus, reprezentanţii T&E afirmă că Uniunea Europeană ar trebui să pună capăt relaxării reglementărilor pentru a atinge limitele pentru 2025 şi 2020.