Bogaţii lumii amână plata datoriilor pentru 77 de ţări

Ţările membre ale G20 au convenit miercuri, într-o reuniune virtuală, să suspende plata datoriilor a 77 de ţări, de la 1 mai şi până la finalul anului, anunţă BBC News.

Măsura este menită să sprijine impactul avut de pandemie asupra celor mai sărace naţiuni de pe glob. Este vorba numai de o amânare a plăţilor

Citește și: Nikolai Patrușev: Declarații controversate despre viitorul Moldovei, Ucrainei și poziția Uniunii Europene

Ne-am pus de acord asupra unei abordări coordonate, printr-un calendar comun care stabileşte principalele caracteristici ale acestei iniţiative (…) şi care a fost aprobat, de asemenea, de Clubul de la Paris”, a anunţat G20 într-un comunicat.

G20 – din care fac parte între alte ţări Statele unite, Franţa, Rusia sau China – cere totodată băncilor multilaterale să studieze mijloace de suspendare a serviciului datoriei.

Citește și: O pensionară a avut nevoie de trei ambulanțe pentru a ajunge la spital

14 miliarde de dolari
Această decizie eliberează 14 miliarde de dolari din partea creditorilor bilaterali publici, dând acestor ţări marje de manevră pentru a răspunde rapid crizei”, subliniază într-un comunicat Bruno Le Maire, ministrul Economiei şi Finanţelor din Franţa.

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a pronunţat la începutul săptămânii în favoarea unei anulări ”masive” a datoriei celor mai sărace ţări africane.

Citește și: Epidemia de chikungunya lovește insula Réunion: autoritățile declanșează măsuri de urgență

G7 s-a declarat marţi în favoarea unei asemenea iniţiative în ajutorarea ţărilor sărace să facă faţă impactuluisanitar şi economic al pandemiei noului coronavirus, dar cu condiţia să primească aprobarea G20.

G20 a făcut apel ca şi băncile private să reeşaloneze datoriile pe care ţările lumii a treia le au contactate cu ei.

”Suntem hotărâţi să nu precupeţim niciun efort pentru a salva vieţi umane”, a declarat într-o conferinţă de presă virtuală şi ministrul saudit al Finanţelor Mohammed al-Jadaan, citat de Reuters.

El a subliniat că, în această perioadă fără precedent, este necesară o susţinere a economiei mondiale şi o asigurarea a rezistenţei sistemului financiar.

Până în acest moment, pandemia a făcut peste 131.000 de victime, numărul total de cazuri de pe glob depăşind 2 milioane.

Grupul celor 20
Este un grup de miniștri de finanțe și guvernatori ai băncilor centrale din 20 de economii – 19 ale celor mai mari economii naționale, plus al Uniunii Europene. Țările G20 reprezintă două treimi din populația planetei și aproape 90% din Produsul Intern Brut al acesteia.

G20 (sau mai formal, Grupul celor douăzeci de miniștri ai finanțelor și ai guvernatorilor băncilor centrale), este un forum creat în 1999, după crizele din Asia și Rusia, pentru a reuni economiile dezvoltate și marile economii emergente: pe de o parte, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia, Statele Unite, Canada, Japonia și, cu multă indulgență, Rusia, care compun zona dezvoltată a economiei mondiale, iar pe de altă parte, Argentina, Brazilia, Mexic, China, India, Australia, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Coreea de Sud și Turcia, care compun zona emergentă a economiei mondiale, alături de reprezentanți ai Uniunii Europene, ai Fondului Monetar Internațional și ai Băncii Mondiale.

sursa