Bolile copilăriei – Ce trebuie să facă o mămică pentru puiul bolnăvior

Odată cu intrarea în colectivitate, micuții sunt expuși unui mediu total diferit față de cel de acasă. Afecțiunile de sezon și mai exact bolile contagioase sunt cele care dau mari bătăi de cap părinților. Printre acestea, gastroenterita, conjunctivita, răcelile și gripele sunt cele mai răspândite. 

În cele ce urmează, poți descoperi câteva metode testate și recomandate de către medicii pediatri, pentru a înțelege mai bine ce trebuie să faci atunci când pruncul tău colectează virușii și bacteriile de la grădiniță.

Citește și: Laptele de Aur, Băutura Care Te Scapă de Stres și Insomnie

 

Cum să acționezi ca mamă atunci când micuțul tău este bolnav

 

Citește și: Mituri și adevăruri despre implanturile dentare

 

  • Fuga la medic

Fie că ești mamă pentru prima dată sau ai deja experiență în domeniu, primele semne de boală ale copilului tău ar trebui să te alarmeze. Mucii, tusea și febra indică probleme destul de serioase pe care ar trebui să le verifice un medic pediatru.

La un control de rutină, specialistul ascultă inima și plămânii micuțului, testează urechile, abdomenul și verifică temperatura. Dacă aceasta din urmă depășește 37 de grade Celsius, este clar că organismul duce o luptă grea cu virușii sau cu bacteriile responsabile de starea proastă a pruncului.

Pediatrul este cel care va recomanda fie un set de analize, fie un tratament care să amelioreze problemele și să le elimine la un moment dat. În cazul în care există și alte indicații în urma simptomelor descoperite, cum ar fi iritații ale ochilor sau roseață, poți să vezi aici consultații oftalmologice pentru copii și vei descoperi servicii medicale complete pe Infosan.ro, conform vârstei copilașului tău.

  • Igienă responsabilă

Chiar dacă la grădiniță se fac dezinfecții periodice, iar situația este controlată din acest punct de vedere, acest lucru nu garantează faptul că micuțul tău nu va prinde ceva rău din acest mediu. Este suficient ca unul dintre copii să tușească sau să strănute peste jucării, ca virușii să pornească destul de rapid către alți potențiali “clienți”. 

Astfel că, o mămică trebuie să se asigure în permanență de igiena zilnică a pruncului. Spălatul pe mâini în mod constant, băile cu temperatură optimă, curățarea corectă a părților intime și folosirea produselor cosmetice dedicate sunt câteva dintre cele mai bune recomandări.

  • Oferirea schemelor de tratament

Anumite afecțiuni pot fi tratate destul de rapid, însă în alte situații, boala ar trebui să treacă de la sine. În cazul răcelilor, de exemplu, nu există un tratament specific, însă pediatrul poate recomanda diverse siropuri pe bază de paracetamol, ce pot atenua simptomele. Atenție însă, există dozaj prestabilit, în funcție de greutatea și vârsta copilului și doar medicul pediatru poate face recomandările specifice.

 

  • Mult calm și nervi de oțel

Ce poți face ca mamă îngrijorată de sănătatea micuțului tău? Să fii în primul rând calmă, să nu te agiți, să mergi la doctor și să ții cont de indicațiile acestuia. Poate de cele mai multe ori nu realizezi, însă pruncii sunt mult mai puternici decât crezi, iar faptul că este vioi și cu chef de joacă, deși are febră, ar trebui să te bucure deoarece nu este totul atât de grav precum pare.

 

Așadar, bolile copilăriei sunt inevitabile, din păcate, și îți pot da, ca mamă, diverse stări. Sfatul este să acționezi la timp, să verifici în mod constant copilul și să ții cont de recomandările medicului pediatru, înainte de a pleca urechea la indicații externe.

 

Sursă foto: Pexels.com