Iliescu referindu-se la dosarele Revoluției și Mineriadei, că CEDO „este alimentată” de oameni din țară, „interesați” în acest sens.
Fostul preşedinte susţine că faptele petrecute atunci sunt de domeniul istoriei și că îi înțelege pe cei care au avut pierderi, dar „asta a fost!”, „nu trebuie să dezgropăm morții”.
Citește și: De ce vrea prorusul Călin Georgescu neapărat să obțină șefia statului român?
După ce a făcut aceste declarații, Ion Iliescu a revenit cu explicații pe blogul său: ”Regret faptul că o exprimare eliptică, în contextul acestei discuții, poate suna drept indiferență față suferința rudelor celor morți în acele zile. Nu este, iar tot ceea ce am făcut pentru cinstirea memoriei lor stă dovadă că nu este vorba de indiferență sau de lipsa empatiei.”
„Eu îi înțeleg pe cei care au avut pierderi. Dar asta a fost! A fost caracterul cel mai radical de tranformare din tot arealul nostru. Nici ungurii, nici cehii, nici polonezii nu au avut asta, nici măcar bulgarii. Deci la noi a fost o mișcare radicală de înlăturare a vechiului regim, cu sacrificii umane. Revolta din decembrie a însemnat sacrificii umane. Acum să stăm să tot … plângem morții, în loc să tragem concluziile politice adecvate pentru tot procesul de dezvoltare a societății românești…”, a afirmat Ion Iliescu, la Palatul Parlamentului, întrebat în legătură cu faptul că urmași ai victimelor spun că nu pot trece peste aceste evenimente.
Întrebat cum comentează deciziile CEDO în privința dosarelor Revoluției și Mineriadei, fostul președinte a arătat că „CEDO este alimentată” din țară.
„Nu CEDO. CEDO este alimentată de oameni de aici, interesați să întrețină așa ceva. (…) Nu știu cui slujește așa ceva. Altminteri, nu e nicio problemă. Dar, pusă sub acest aspect, deci luarea la întrebări și analize pe plan judiciar… A fost un moment de istorie cu părți bune și cu părți mai puțin bune, cu stări conflictuale. Am trecut peste ele, am depășit. Ce rost are să dezgropăm…? Ele trebuie să formeze obiectul unor asemenea dezbateri în cazul unor oameni care stau și studiază istoria, ca să tragem învățăminte, nu să tot întreținem o stare…”, a adăugat Ion Iliescu, referindu-se la redeschiderea celor două dosare.
Cei 17 români care au făcut plângere împotriva statului român, în dosarul Revoluţiei, vor primi câte 15.000 de euro, potrivit unei deciziei pronunţate, marţi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
Bogdan Licu, procurorul general interimar, a solicitat ÎCCJ dosarul Revoluției pentru a fi reanalizat.
Solicitarea vine după ce Asociaţia 21 Decembrie a făcut o nouă plângere împotriva soluţiei de clasare a dosarului. Pe 14 octombrie 2015, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989.
La Revoluție, 709 de persoane au murit, 1.855 au fost împușcate, alte 343 rănite în alte împrejurări și 924 reținute. În ciuda acestor numere mari, nu există niciun vinovat. Dosarul a fost clasat în toamna anului trecut.