![Antena24.ro](https://antena24.ro/wp-content/uploads/2021/11/Antena24.ro_.png)
Studiile recente ne dezvăluie că tot mai mulți români aleg să lucre ze în Marea Britanie în urma deteriorării situației economice din Italia și Spania, țări care au fost printre primele mame adoptive ale cetățenilor români care au ales să lucreze dincolo de gran ițele țării pentru a asigura un trai mai bun celor rămași acasă.
Cu timpul, unii dintre ei aleg să își ia întreaga familie în noua țară adoptivă și astfel ajungem să vedem în aeroporturile engleze cozi interminabile de români care sunt nevoiți să aștepte m inute bune la punctel e de verificare a pașapoartelor.
Citește și: Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, confirmă: „Indexarea pensiilor și salariilor se amână pentru 2025
Nu este un aspect plăcut nici pentru imigranți și nici pentru ofițerii însărcinați cu verificarea actelor. Atmosfera devine încărcată și aerul irespirabil , iar oamenii obosiț i și nervoși.
Pentru ameliorarea acestei situații, a apărut o soluție ce pare să grăbească semnificativ procesul de verificare a identității imigranților ajunși în aeroporturile engleze, desp re care puțini dintre noi știu.
Citește și: Un bărbat din Olt, aproape de moarte după ce a fost zgâriat de o pisică
Guvernul Marii Br i tanii publica la data de 15 iulie 2015 un articol de inform are a călătorilor cu privire la folosirea unor porți inteligente de ci t ire a pașa poartelor pentru a devansa accesul în Regatul Unit ( – epassport – gates – for – fast – entry – into – the – uk ). Acestea reprezintă alternativa modernă la utilizarea birourilor operate d e către ofițerii vamali care pot fi supraîncărcate și depășite uneori.
Cum funcționează acest sistem și cine îl poate folosi? Porțile inteligente de scanare a pașaportului biometric, denumite eGates sau ePassport Gate s , sunt niște bariere automate folosite de către UK Border Force care permit autoverificar e a i dentității de către orice persoană sosită în UK dintr – o altă țară a Uniunii Europene sau a spațiului economic elvețian ș i car e deține un pașaport biometri c valabil.
Sistemul operează pe tehnologia recunoașterii faciale a călătorului și identificării trăsă t urilor acestuia cu informațiile stocate pe cipul din pașaportul biometric. Astfel, un singur ofițer vamal poate valida identitatea a nenumărați călători într – un timp mult mai scurt doar prin verificarea compatibilității dintre imaginea de pe ca meră cu cea din pașaport.
Acest ofi ț er este poziționat la o stație de control dincolo de porțile de scanare ș i nu interacționează cu că lătorii d ecât în cazuri excepționale. Este important de știut faptul că s i stemul nu recuno a ș te p așaportul temporar cu valabili tate de 1 an, acesta nefiin d biometric , dar nici cărțile de identi tat e, biometrice . Aceste documente vă asigură pătrunderea pe spațiul UK , însă pot fi verificate la doar la birourile operate de către ofițerii de imigrări.
La porțile inteligente p ot fi scanate doar pașapoartele biometrice cu valab litate de 5 sau mai mulți ani. A ș adar, dacă ai pașaport data viitoare când călătorești în UK, preferi să te așezi la coadă ș i să prelungești procesul de verifica re și pentru cei care călătoresc doar cu buletinul sau alegi alternativa inteligentă profitând de ceea ce îți oferă pașaportul tău electronic ?
Sursa text Larisa Bulai