AgroInfo

Cât se pierde din greutatea unui porc după sacrificare

După sacrificare, porcul poate pierde în greutate din cauza eliminării sângelui, a altor fluide și a organelor interne care nu fac parte din carcasă. În general, pierderea în greutate imediat după tăiere poate varia între 20% și 30% din greutatea vie anterioară.

Această pierdere de greutate include:

  1. Sânge: Eliminarea sângelui din organism contribuie semnificativ la pierderea în greutate.
  2. Fluide: Alte fluide corporale, cum ar fi lichidul limfatic, sunt, de asemenea, eliminate în timpul procesului de sacrificare.
  3. Organe nefolositoare: Anumite organe, cum ar fi stomacul, intestinele și vezica biliară, nu fac parte din carcasă și sunt eliminate.

Este important să se înțeleagă că această pierdere în greutate inițială nu este reprezentativă pentru carnea disponibilă pentru consum. După procesul de sacrificare, se realizează o procesare a carcasei pentru a obține diferite tipuri de carne, cum ar fi șuncă, șorici, mușchi, și alte produse din carne de porc. Greutatea reală a cărnii utilizabile poate fi mai mică decât greutatea inițială a porcului, în funcție de cantitatea de oase și grăsime pe care le conține animalul.

După tranșarea porcului se golesc și se curăță intestinele. Greutatea animalului se calculează după o formulă bazată pe măsurători stricte.

Se măsoară lungimea porcului, începând din spatele urechilor și până începe coada, apoi se măsoară circumferință porcului, din spatele picioarelor din față ale animalului. Apoi, greutatea aproximativă a porcului va fi notată în formula de calcul cu G. Pentru a se afla greutatea carcasei porcului se înmulțește greutatea aproximativă cu 0,72.

G = C x C X L x 69,3 unde:
G – Greutatea aproximativă a porcului
L – lungimea porcului
C – circumferinţa porcului
69,3 – constanta de calcul

Porcul pierde circa 15% din greutate doar prin scurgerea sângelui, apoi la pârlirea șoriciului se mai pierde din greutate, la fel și după tranșarea porcului, golirea și curățarea intestinelor și a burții, ajungându-se la o pierdere în greutate a porcului în viu de circa 25-28%.

De exemplu, un porc de 114 kilogram pierde după sacrificare și tranșare 32 de kilograme, adică 28% din greutatea inițială. Mai exact, la un porc de 200 de kilograme, cel care îl cumpără va rămâne cu 144 de kilograme, pentru care plătește 3.000 de lei, la un preț de aproape 21 de lei/kg.