Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu vrea să-i recunoască Laurei Codruța Kovesi gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), după cum a decis Curtea de Apel București, așa că atacă decizia cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție!
CSM nu vrea să-i recunoască Laurei Codruța Kovesi gradul profesional corespunzător Parchetul General
Pe 11 iulie, procurorul general, Augustin Lazar, a decis delegarea Laurei Codruța Kovesi, revocată de la conducerea DNA, în funcția de procuror la Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
În luna octombrie, ministrul Justiției, Tudorel Toader, afirma că, urmare a OUG adoptate de Guvern pentru modificarea Legilor Justiției, Laura Codruța Kovesi, dacă are gradul de procuror cu rang de tribunal, nu poate rămâne la Parchetul de pe lângă Inalta Curte de Casație și Justiție.
Procurorul-șef european trebuie să aibă cele mai înalte grade profesionale
In noiembrie, Sectia pentru procurori a CSM a respins cererea fostei Laura Codruța Kovesi a solicitat recunoașterea gradului profesional, dar CSM i-a respins cererea, în luna noiembrie.
Citește și: Programul magazinelor și băncilor pe 24 ianuarie 2025
De asemenea, Secția pentru procurori a CSM a respins în februarie plângerea prealabilă formulată de Kovesi față de refuzul de a i se recunoaște gradul profesional corespunzător pentru Parchetul General.
Fosta sefa a DNA a dat în judecata CSM și pe 10 aprilie Curtea de Apel București a decis în favoarea ei, obligând Secția pentru procurori a CSM să-i recunoască gradul profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, verdict neacceptat de CSM.
Citește și: Trei persoane din comuna Crasna, reținute pentru lovire și tulburarea ordinii publice
Laura Codruța Kovesi are șanse reale să devină procurorul șef european, după ce Franța a anunțat susținerea româncei, în detrimentul propriului candidat, însă regulamentul spune următoarele: “calificarile necesare pentru numirea in cele mai inalte functii de la nivelul parchetelor si al magistraturilor din statele lor membre respective”, potrivit Regulamentului UE 2017/1939 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce privește instituirea Parchetului European (EPPO).