Advertoriale

Colectarea datelor reale din teren – etapă definitorie pentru succesul proiectelor tale

Planificarea, măsurătorile și proiectarea sunt proceduri premergătoare oricărui proiect de construcții și nu numai, ceea ce înseamnă că precizia în execuție poate influența în mare măsură rezultatul final. Din acest motiv este foarte important să apelezi întotdeauna la servicii profesionale, realizate de experți în domeniu, care să garanteze ridicari topografice care reflectă situația di reală din teren necesare documentațiilor obligatorii.

În ce constau ridicările topografice

Ridicarea topografică este procedura obligatorie și necesară de măsurare și analiză   a terenului înaintea demarării unui proces de construcții și nu numai. Altfel spus, orice proiect are la bază o astfel de ridicare, altimetrică și planimetrică, pentru a realiza documentația tehnică necesară în vederea proiectării sau obținerii diverselor avize necesare. Vorbim așadar de o etapă care asigură transpunerea corectă în documente a datelor reale din teren, în vederea obținerii unei imagini 2D sau 3D a tuturor elementelor vizate. 

Motive pentru care trebuie să aloci mare importanță etapei de măsurare

Acuratețea în colectarea datelor din teren se reflectă în fiecare etapă de lucru ulterioară, deoarece planurile de situație nu sunt altceva decât o măsură de siguranță prin care se atestă că datele din teren vor coincide cu cele din proiect. Acestea au utilitate multiplă și se dovedesc foarte importante pentru a:

 

  • delimita corect terenul;
  • trasa limitele de proprietate conform actelor;
  • obține avizele necesare efectuării construcțiilor (OCPI PAC, PUD, PUZ, PUG);
  • calcula volumele de săpătură/umplutură;
  • efectua studii de fezabilitate.

 

Totodată, ridicările topografice se efectuează periodic pe parcursul lucrărilor pentru a realiza verificări recurente care permit o recalculare a costurilor, dar și depistarea eventualelor erori care ar putea reprezenta o problemă majoră dacă nu sunt ameliorate la timp.

Cum se derulează măsurătorile topografice

Rezultatele ridicărilor pot fi influențate de tehnologia utilizată, drept urmare metodele de colectare a datelor trebuie ajustate în funcție de topografia și mărimea zonei. Stațiile totale sunt tehnologii clasice utilizate în majoritatea planurilor de construcții rezidențiale, de dimensiuni mici și medii, respectând standarde stricte de eficiență și precizie. Cu cât proiectul este mai complex, cu atât tehnologia utilizată trebuie să se adapteze cerințelor de lucru, fiind necesară aplicarea unor soluții satelitare, fotogrammetrice sau de scanare 3D.

 

Se impune efectuarea unor măsurători la diferite scări în funcție de densitatea elementelor măsurate și de sistemele de referință utilizate, pentru a consemna totalitatea datelor necesare pentru consolidarea planului de construcții. Toate acestea reprezintă documentația tehnică ce stă la baza acțiunilor de lucru ce vor fi demarate după obținerea aprobărilor legale necesare. Un inginer geodez va fi delegat pentru a derula activitatea înaintea începerii construcțiilor, dar și în timpul și după finalizarea lor, pentru a putea observa în ce fel evoluează proiectul în vederea îndeplinirii standardelor de calitate și siguranță impuse la nivel național.

Obține o ofertă personalizată de colaborare de la Xplorate Group

În cazul în care ai nevoie de suport de specialitate în executarea acestor proceduri în condiții de maximă siguranță și precizie, echipa Xplorate Group iti ofera servicii adaptate în funcție de tipul de proiect derulat. Drept urmare, pentru a obține o ofertă de colaborare este nevoie doar să completezi formularul de contact care te așteaptă pe site și să aștepți ca un reprezentant să ia legătura cu tine în cel mai scurt timp. În funcție de detaliile pe care le oferi vei obține o prezentare adaptată a metodologiei de lucru în așa fel încât să iei o decizie în deplină cunoștință de cauză.

 

Înainte de a elabora un proiect de construcții, cere ajutor din partea experților Xplorate pentru a obține o bază tehnică precisă și detaliată prin procedee de ridicare topografică de ultimă generație!