Comisia Iordache: Procurorii şefi vor fi propuşi şi revocaţi la fel ca până acum. Preşedintele îşi păstrează atribuţiile

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a decis, vineri, menţinerea actualei proceduri a numirii procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT, după ce amendamentul propus de Steluţa Cătăniciu (ALDE) prin care preşedintele să nu mai putea refuza numirile şefilor parchetelor, a fost respins. Amendamentul respins azi va merge insa si in plen, unde ar putea fi adoptat.
Membrii comisiei speciale conduse de Florin Iordache, care se ocupă de modificarea legilor justitiei, au votat pentru pastrarea în forma actuală a art. 54 alin (1) privind numirea şi revocarea procurorilor de rang inalt.

În prezent, conform art. 54:

Citește și: Accident grav pe DN1: Două femei și-au pierdut viața într-un impact violent

(1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.
(2) Dispoziţiile art.48 alin.(10) – (12) se aplică în mod corespunzător.
(3) Preşedintele României poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1), aducând la cunoştinţa publicului motivele refuzului.
(4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Parchetului Naţional Anticorupţie, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art.51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător.

Anterior votului, opoziţia a cerut solicitarea punctului de vedere al Comisiei de la Veneţia în privinţa procedurii numirii procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT, însă PSD s-a opus.

Citește și: Incendiu în parcarea subterană a unui complex din Ștefăneștii de Jos

Preşedintele ţării nu va mai putea refuza numirile în funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), fiind obligat să accepte propunerile CSM, a decis, vineri, comisia parlamentară specială, după dezbateri aprinse.

Comisia specială şi-a încheiat şedinţa de vineri şi îşi va relua lucrările luni dimineaţă.

Citește și: Copilul salvat din râul Mureș a murit la spital

Romaniatv.net