Advertoriale

Cum îngrijești corect un implant dentar? Recomandări de la specialiști

Implanturile dentare reprezintă o soluție eficientă pentru înlocuirea dinților lipsă și restabilirea funcționalității orale. Deși există tendința de a considera o problemă stomatologică severă rezolvată după înlocuirea dintelui pierdut cu un implant, succesul pe termen lung al implantului este cel puțin la fel de important ca rezultatele imediate. Pentru a asigura funcționalitatea pe termen lung a implantului, este esențial să acordați o atenție deosebită îngrijirii post-operatorii.

 

Respectați regulile de igienă orală

 

Pentru a preveni apariția infecțiilor și implicit a problemelor stomatologice, asigurați-vă că păstrați o igienă orală riguroasă și că folosiți produse de igienă orală adaptate nevoilor specifice ale implanturilor dentare. Specialiștii în implantologie recomandă utilizarea unei periuțe de dinți moale și a aței dentare pentru a curăța cu atenție zona din jurul implantului. O bună igienă orală presupune, de asemenea, respectarea următoarelor reguli: 

– utilizarea zilnică a unei ape de gură antimicrobiene, conform indicațiilor medicului stomatolog;

– evitarea pastelor de dinți abrazive, care ar putea afecta suprafața implantului;

– înlocuirea regulată a periuței de dinți și a capului acesteia, conform recomandărilor producătorului;

– curățarea limbii cu un dispozitiv special sau cu partea din spate a periuței de dinți.

 

Evitați alimentele dure sau lipicioase

 

Imediat după plasarea implantului, pe perioada de vindecare a țesuturilor, este important să se evite alimentele care pot exercita presiune asupra implantului. O dietă echilibrată, bazată pe consumul de alimente lichide sau semi-lichide, este recomandată în primele zile de la intervenție, pentru a minimiza riscul de a afecta procesul de integrare a implantului dentar. Ulterior, în funcție de recomandările medicului și de modul de vindecare a țesuturilor, se pot reintroduce treptat alimentele solide. 

 

Efectuați vizite periodice la stomatolog

 

Programarea la controale de rutină este o parte vitală a îngrijirii implantului. Specialiștii în implantologie pot monitoriza starea implantului, realiza radiografii și oferi sfaturi specifice pentru nevoile specifice ale fiecărui pacient. Controalele periodice contribuie astfel la menținerea sănătății implantului dentar de-a lungul timpului. Vizita la clinica stomatologica este recomandată, de asemenea, în situația în care apar complicații post-operatorii, precum umflături, roșeață excesivă sau durere persistentă.

 

Evitați obiceiurile nocive pentru dinți și implant

 

Sănătatea unui implant dentar este influențată nu doar de modul de îngrijire a danturii, ci și de obiceiurile alimentare sau de stilul de viață. Fumatul, de exemplu, reprezintă un factor de risc major pentru afecțiunile orale, deoarece afectează circulația sângelui la nivelul gingiilor. În plus, deoarece interferează cu procesul de vindecare a țesuturilor, fumatul afectează în mod direct durabilitatea unui implant dentar Bucuresti. Renunțarea la fumat este crucială pentru prevenirea complicațiilor după tratament și pentru menținerea sănătății implantului.