Advertoriale

Cum poate un TMS să reducă costurile și să îmbunătățească eficiența în transportul de marfă

Sistemele de management al transportului (Transport Management System -TMS) reprezintă platforme software proiectate pentru a optimiza procesele de transport și logistică. Implementarea unui TMS poate aduce beneficii semnificative în reducerea costurilor și îmbunătățirea eficienței în transportul de marfă. Iată câteva moduri principale prin care un TMS poate ajuta firmele din diferite domenii economice:

Optimizarea rutelor cu ajutorul sistemelor de management al transportului

TMS-urile pot calcula cele mai eficiente rute pentru transporturi de marfă interne și internaționale. Transport Management System ia considerare factori precum distanța de parcurs, alimentarea cu diferite tipuri de combustibili și timpii estimați de livrare. Astfel, companiile care implementează sisteme de gestionare a distribuției, curieratului și logisticii beneficiază de reducerea curselor în gol, scăderea numărului de mașini necesare, creșterea gradului de încărcare, trasabilitate 100%.

Un TMS facilitează comunicarea între toți actorii implicați în lanțul de aprovizionare, de la furnizori la clienții finali, maximizează coordonarea și reduce timpul de reacție. Eficiența operatorilor în transport este mult îmbunătățită, de la planificarea transporturilor până la optimizări ale rutelor și ale transferurilor între depozite.

Managementul costurilor prin TMS

Sistemele de management al transportului pot compara tarifele diferiților transportatori pentru a alege cel mai bun raport cost-beneficii. Prin programarea eficientă a livrărilor, un TMS poate ajuta la reducerea consumului de combustibil, având un impact semnificativ asupra costurilor totale de transport.

În plus, automatizarea verificării și aprobării facturilor reduce erorile umane și evită suprataxarea. Prin utilizarea unui TMS, companiile obțin o vizibilitate mai bună asupra transporturilor lor, ceea ce permite o gestionare mai eficientă a activităților.

Automatizarea și integrarea transporturilor de marfă

TMS-urile pot automatiza sarcini repetitive, cum ar fi programarea livrărilor și generarea documentației necesare, eliberând astfel timpul angajaților pentru sarcini mai valoroase. Prin automatizarea și integrarea transporturilor de marfă, companiile pot obține o mai mare vizibilitate asupra lanțului de aprovizionare. Pot realiza urmărirea în timp real a vehiculelor, monitorizarea mărfurilor transportate, urmărirea performanței și multe altele. Un control mai strict al acestor aspecte poate duce la o mai bună gestionare a riscurilor, la o mai bună planificare a curselor, la respectarea datelor de livrare și la o mai mare satisfacție a clienților.

Integrarea TMS cu alte sisteme ERP sau de management al depozitelor (WMS) asigură o gestionare eficientă a inventarului și o planificare mai precisă a resurselor. Prin această integrare, logistica transporturilor evoluează la nivelul superior, de logistică 4.0. Astfel, se realizează sincronizarea între diferitele componente ale lanțului de aprovizionare, ceea ce duce la reducerea costurilor și la o mai bună utilizare a resurselor.

Analiza și raportarea datelor cu ajutorul TMS

TMS-urile oferă rapoarte complexe și analize care ajută la identificarea tendințelor, la evaluarea performanței transportatorilor și la detectarea oportunităților de îmbunătățire a eficienței. Analiza datelor acumulate permite anticiparea problemelor și ajustarea strategiilor în timp real pentru a răspunde mai bine la condițiile de piață.

O gamă largă de operatori economici (firme de distribuție, companii ce furnizează servicii 3PL, case de expediție sau transportatori specializați în livrarea mărfurilor pe rute din România și din străinătate) beneficiază de configurarea personalizată a fluxurilor de transport. Aceasta se realizează prin analize de tip What-If, pe baza istoricului de livrări și simularea de diferite scenarii, inclusiv simularea plasării facilităților logistice pentru obținerea unor costuri minime de distribuție.

Prin modulele și funcționalitățile lor, aplicațiile de tip TMS ajută companiile să îmbunătățească operațiunile logistice, să reducă costurile și să crească satisfacția clienților. Astfel, se obține o viziune clară asupra lanțului de aprovizionare și un control mai riguros al fiecărui transport de marfă.