Data de expirare sau termenul de valabilitate al medicamentelor semnifică perioada de timp în care pot fi utilizate în siguranță. Pe parcursul acestui interval de timp, producătorul garantează pentru proprietățile medicamentului, dacă a fost depozitat în condiții adecvate. Pentru a afla mai multe despre data de expirare și ce să faci cu medicamentele expirate, citește în continuare.
Păstrarea corectă a medicamentelor
Pentru a te asigura că păstrezi medicamentele în condiții optime, citește instrucțiunile de pe ambalaj. De asemenea, păstrează medicamentele în ambalajul original. Astfel, te vei asigura că nu încurci medicamentele, ca urmare a faptului că unele medicamente au aspect similar. Spre exemplu, poți lua un medicament colesterol marit, în locul unui analgezic.
Citește și: Ce afacere poți începe cu suma de 1000 de euro?
Depozitarea optimă a medicamentelor necesită condiții speciale, în funcție de substanța activă. Însă, printre condițiile generale care conduc la menținerea proprietăților medicamentelor se află:
Citește și: Credit pentru afaceri mici și mijlocii: soluții financiare accesibile pentru antreprenori
- temperatura de 20℃ sau mai mică;
- luminozitate redusă;
- umiditate scăzută.
Evită să depozitezi medicamentele în baie sau bucătărie, unde umiditatea este crescută. Chiar dacă îți sunt mai accesibile, acestea își pierd proprietățile. Astfel, dacă te confrunți cu o durere puternică de cap și folosești un medicament migrene depozitat necorespunzător, există posibilitatea să nu își facă efectul.
Citește și: Americanii preiau controlul asupra Artrom Steel Tubes: România devine o forță pe piața mondială
Poate fi folosit un medicament expirat?
Studiile efectuate au concluzionat că unele medicamente încă își păstrează proprietățile chiar și după câțiva ani de la depășirea termenului de valabilitate. Cu toate acestea, specialiștii nu recomandă utilizarea medicamentelor expirate.
Există unele medicamente a căror eficiență scade semnificativ după finalizarea termenului de valabilitate. Printre acestea se află:
- soluțiile oftalmice;
- soluțiile injectabile;
- soluțiile auriculare;
- vaccinurile;
- insulina.
Este important de menționat că nu este indicată utilizarea unui medicament, chiar și aflat în perioada de valabilitate dacă prezintă modificări, precum:
- aspectul;
- culoarea;
- textura;
- mirosul.
Este recomandat a nu arunca medicamentele expirate în coșul de gunoi sau în chiuvetă. Unele substanțe din compoziția acestora pot deveni toxice. Astfel, este indicat a merge la farmacie cu medicamentele expirate. O altă opțiune este să contactezi o firmă specializată.
Efectele adverse ale medicamentelor expirate
Folosirea medicamentelor expirate poate fi asociată cu o eficiență scăzută a acestora, dar și cu unele efecte adverse neplăcute. Printre acestea pot fi:
- alergiile;
- afectarea functiei renale sau hepatice;
- starea de greață;
- vărsăturile.
Efectele secundare sunt date în special de toxicitatea acestora. Există și situații când pot fi declanșate afecțiuni severe ale ficatului și ale rinichilor, ca urmare a faptului că prin intermediul acestor organe se metabolizează medicamentele.
Înainte de a folosi orice medicament, verifică cu atenție termenul de valabilitate scris pe ambalaj. De asemenea, acordă atenție aspectului medicamentului și dacă prezintă modificări, nu lua acel preparat. Este recomandat ca periodic să verifici ambalajele și dacă este necesar, să înlocuiești medicamentele expirate. Nu lua niciodată medicamente expirate, deoarece pot produce reacții adverse neplăcute. Întreabă farmacistul dacă ai nelămuriri cu privire la gestionarea preparatelor care au depășit data de expirare și respectă indicațiile acestuia.
Sursa foto: Freepik