Obiectivele prioritare pentru instituția noastră rămân dispunerea măsurilor care se impun pentru preîntâmpinarea situațiilor care pot periclita siguranța cetățenilor și gestionarea cu eficiență a solicitărilor de sprijin primite din partea celor aflați în dificultate.
Astfel, în contextul minivacanței de 1 Mai, la nivel național, aproape 5.000 de pompieri, cu peste 3.700 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină, zilnic, pentru acordarea ajutorului medical de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.
Citește și: Ce indemnizații pot primi persoanele cu dizabilități în 2025
Răspunsul la urgenţele medicale va fi asigurat prin intermediul celor 326 echipaje disponibile încadrate cu pompieri paramedici, 45 de unităţi de terapie intensivă mobilă (11 specializate în tratament nou născuți), 78 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, 20 motociclete SMURD, precum și 120 autospeciale pentru descarcerare.
Totodată, având în vedere că în această perioadă majoritatea cetățenilor vor alege ca destinație litoralul românesc, IGSU a dispus măsura suplimentară de operaționalizare a 7 puncte temporare de lucru, 1 pe autostrada A2, la km 19 (care va deveni activ începând de astăzi), iar alte 6, în localitățile Agigea, Ciocârlia, Costinești, Valu lui Traian, Vama Veche și Valea Dacilor din județul Constanța. Acestea vor fi încadrate cu personal specializat în misiuni de stingere, de prim ajutor și de descarcerare și vor furniza intervenția imediată la potențialele situații de urgență înregistrate în aria pe care o deservesc.
Citește și: De ce pisica doarme la capul tău: Motivele unui comportament fascinant
Întrucât în această perioadă stațiunea Costinești va fi gazda unui festival de muzică, climatul de ordine și siguranță publică va fi optim acoperit prin operaționalizarea unui punct temporar de stingere și prim ajutor, un post medical avansat și două puncte de prim ajutor care vor fi amplasate în zona adiacentă evenimentului. Important de menționat este că în sprijinul forțelor de intervenție constănțene au fost alocate echipaje operative din județele Ialomița, Galați, Buzău și Giurgiu, astfel încât potențialele situații de urgență să fie acoperite în cele mai bune condiții.
Întrucât domeniul preventiv reprezintă un alt obiectiv prioritar pentru instituția noastră, premergător acestei perioade, inspectorii de prevenire au derulat acțiuni de verificare și îndrumare, cu prioritate în spații comerciale, spații de alimentație publică (cluburi, baruri, discoteci) și alte categorii de obiective existențe la nivel național.
Citește și: Relații în funcție de zodie: Ce zodii se potrivesc cel mai bine
Pe parcursul acțiunilor de control, derulate în perioada 01-25.04.2023, personalul de specialitate a urmărit modul de organizare a activității de apărare împotriva incendiilor, dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice, precum și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la obiective și la hidranţii exteriori. În urma neregulilor identificate în teren, colegii noștri au aplicat 10.097 sancțiuni, dintre care 1.475 amenzi, în cuantum de aproape 7.000.000 lei.
De asemenea, în perioada de referință, din cauza depășirii numărului maxim de utilizatori, pentru un operator economic din județul Vrancea a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcționării, pentru o perioadă de 60 de zile, și aplicarea unei sancțiuni contravenționale în valoare de 35.000 lei.
Important de menționat este că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, astfel încât siguranța beneficiarilor să fie optim asigurată. Reamintim faptul că acțiunile noastre nu urmăresc sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate care să ofere un plus de siguranță fiecăruia dintre noi.
Totodată, pentru preîntâmpinarea situațiilor nedorite, concomitent cu acțiunile de control, au fost derulate 3.611 acțiuni de informare a personalului angajat asupra măsurilor de prevenire specifice tipurilor de risc, a modului de coordonare a cetățenilor în situații care impun evacuarea acestora, dar și asupra utilizării stingătoarelor de incendiu dispuse în interiorul unităților.
Recomandări preventive:
Întrucât în această perioadă mulți cetățeni aleg să își petreacă timpul la grătar, cu familia ori prietenii, le recomandăm respectarea regulilor esențiale pentru evitarea situațiilor care le pot pune în pericol viața și bunurile.
O primă măsură foarte importantă: Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă.
Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în gospodărie se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi, precum și amplasarea unui stingător de incendiu sau a unui recipient cu apă, în proximitatea locului unde este preparată hrana și, la final, stingerea jarului rezultat.
De asemenea, recomandăm părinților supravegherea permanentă a micuților, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceștia să utilizeze diverse surse de aprindere (brichete, chibrituri) sau alte obiecte periculoase care îi pot vătăma.
Adoptați un comportament preventiv, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!
Consultați sursele oficiale de informare pentru parcurgerea informațiilor privind măsurile și modul de comportare specifice tipurilor de risc.
Descărcați, gratuit, aplicația DSU de pe App Store și Google Play.
În continuare, salvatorii rămân la datorie pentru gestionarea cu maximă operativitate a situațiilor de urgență înregistrate la nivel național și acoperirea, în cele mai bune condiții a solicitărilor de sprijin!