Mai multe persoane acuzate de cămătărie, proxenetism, șantaj, falsuri, spălare de bani, trafic de copii și practicare ilegală de jocuri de noroc au fost reținute în urma mai multor percheziții efectuate de procurori, polițiști și ‘mascații’ din BCCO și Batalionul Special de Intervenție al Jandarmeriei, transmite DIICOT.
La data de 04.10.2017 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus luarea măsurii preventive a reținerii pe o durată de 24 ore a inculpaților: Simion Petronela, zisă Timișoara, Grecu Viorel Ștefan, zis Țiți sau Căpățână, Balaban Georgel Adonis, zis Adi, Stanciu Marius, zis Țăranu sau Mario, Adam Cristian Angelo, Tănase Paul, zis Nevers, Pădure Eugen, zis Gelu Pădure, Dancu – Enache Nicușor, zis Noni, Fieraru Nicolae Daniel, zis Dan Lăutaru, Dumitru Liviu, zis Liță, Protopopescu Costin, zis Proto, Blîndă Mihaela Maricica, Pădure Petrișor Valentin, zis Petre, Oprea Radu, zis Tiranu, Cibi Nicolae Alexandru și Schmutzer Marian, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, șantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune, spălare de bani, proxenetism, organizarea ilegală a jocurilor de noroc, trafic de minori.
Citește și: Programul magazinelor și băncilor pe 24 ianuarie 2025
În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu luna iunie 2012, pe raza municipiului Giurgiu s-a constituit un grup infracțional organizat cunoscut sub denumirea de “Clanul Butoane”, condus de către suspectul G. O., împreună cu cei trei fii ai săi, inculpatul GRECU Viorel-Ștefan, zis “Țiți” sau ”Căpățână” și suspecții G. F.-L. și G. S.-V. , care, prin folosirea de persoane interpuse au săvârșit mai multe infracțiuni de camătă, șantaj și proxenetism. Sumele de bani astfel obținute erau introduse în circuitul licit, prin achiziționarea de terenuri, imobile sau autoturisme de lux, pe numele membrilor grupării sau a interpușilor.
În fapt s-a reținut că inculpații au făcut parte dintr-un grup infracțional organizat, cu deosebită notoritatea locală și națională, care a acționat pe o perioadă îndelungată de timp, în vederea comiterii unei multitudini de infracțiuni, cele mai multe dintre acestea generatoare de venituri ilicite impresionante. Maniera în care aceștia au acționat a conturat o ierarhizare clară a grupării criminale organizate, cu un mod de operare susținut, aceștia denotând persistență infracțională și insistență în valorizarea unei faime negative locale menită să impună o stare teamă continuă populației și să creeze o aparență de intangibilitate din punct de vedere al aplicării legii, indiferent de natura și gravitatea faptelor comise.
S-a reținut că, în perioada anilor 2012-2017, membrii grupării au procedat la acordarea de diverse sume de bani cu titlu de camătă percepând dobânzi cuprinse între 10%-15% lunar, persoanele care se îndatorau în acest mod fiind nevoite să lase drept gaj locuințele sau autoturismele deținute.
Citește și: Trei persoane din comuna Crasna, reținute pentru lovire și tulburarea ordinii publice
În cazul persoanelor vătămate care nu puteau restitui dobânzile impuse se recurgea la amenințări și chiar corecții fizice în vederea înapoierii sumelor de bani datorate.
O parte a grupării a acționat pe teritoriul unor state din Spațiul Schengen, în special Austria, Germania, Suedia, dar și în Marea Britanie în vederea obținerii de profituri infracționale în urma facilitării practicării prostituției de către tinere racolate în special de pe raza jud. Giurgiu. De remarcat este faptul că unii dintre proxeneți procedau la luarea în căsătorie a acestora și profitând de naivitatea lor obțineau sume consistente de bani în urma serviciilor sexuale prestate contra cost de către tinere, venituri ilicite pe care le investeau ulterior în achiziționarea de autoturisme, imobile sau accesorii de lux.
Totodată, în cursul anului 2017 inculpații DANCU Enache-Nicușor, GRECU Viorel-Ștefan, PĂDURE Eugen și suspecții G. F.-L. și G. O., în mod organizat, s-au asociat în vederea comiterii infracțiunii de înșelăciune organizând jocuri de noroc pe raza municipiului Giurgiu atît în incinta unui local aparținând suspectului G. O cât și într-un imobil aparținând fiului acestuia,suspectul G. F.-L, în scopul inducerii în eroare a participanților prin folosirea unor mijloace frauduloase care să îi ajute să câștige sumele de bani pariate de către ceilalți jucători la jocurile de noroc de tip poker, barbut sau rummy.
În acest sens inculpații DANCU Enache-Nicușor și PĂDURE Eugen aveau rolul de a procura mijloace electronice care să îi ajute în mod fraudulos să câștige sumele de bani pariate de ceilalți jucători la jocurile de noroc de tip poker, barbut sau rummy, dispozitivele fiind utilizate de către inculpatul DANCU-ENACHE Nicușor, persoană care avea rolul de a identifica persoanele dispuse să participe la astfel de jocuri.
Pentru ca membrii grupării să nu desconspire mijloacele frauduloase folosite, aceștia se întâlneau anterior desfășurării jocurilor de noroc pentru a repeta procedeele frauduloase.
Cu ocazia organizării jocului de poker, membrii grupului foloseau cărți de joc marcate, nedectabile vizual, iar apoi în timpul jocului, cu ajutorul telefonului mobil se scanau cărțile joc, folosind un program de analizare rapidă, care comunica utilizatorului cărțile care se vor distribui, apoi persoana care va câștiga jocul.
De asemenea, pentru a influența rezultatele jocurilor de barbut, membrii grupului foloseau zaruri care erau acționate cu ajutorul unei centuri magnetice deținute de către o persoană care participă la jocul organizat.
Totodată, în vederea atragerii victimelor, membrii grupului procedau la pierderea unor sume de bani “pentru a ține jocul” și pentru a da o impresie de corectitudine a jocului (“să dea calde).
De altfel, cu ocazia perchezițiilor au fost identificate un număr de 3 pachete de cărți folosite pentru trucarea jocurilor de poker.
Totodată, în urma descinderilor efectuate au fost găsite și indisponibilizate sumele de: 160.050 Euro ( dintre care suma de 157.800 EURO la domciliul suspectului G.O), 83.190 lei și 2.450 lire sterline.
De asemenea au fost identificate un număr de 13 autoturisme, 9 laptopuri, 34 telefoane mobile, 15 ceasuri de valoare, 5 tablete, 6 suporturi de memorie, 2 pistoale cu bile, 2 săbii, 3 cuțite, 1 baton telescopic, o bâtă, 1 spray paralizant, un plic și un borcan conținând o substanță vegetală, un grind de mărunțit substanța vegetală, un plic conținând un praf alb și o pastilă de ecstasy.
Cu aceeași ocazie a fost identificată la una dintre locuințele percheziționate o minoră, victimă a traficului de minori, căreia i-a fost acordată asistență și consiliere psihologică cu sprijinul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.
Inculpații au fost prezentați astăzi Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Față de alți trei inculpați, procurorii DIICOT- Structura Centrală au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.
Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO.
Acțiunea a fost realizată cu sprijinul lucrătorilor B.C.C.O. București, S.C.C.O. Giurgiu și S.C.C.O. Ilfov.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Batalionului Special de Intervenție al Jandarmeriei.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Tehnic al D.I.I.C.O.T., Direcția de Operațiuni Speciale, și Institutul Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române.