Politica

Dragnea le dă lovitura finală celor de la PSD!

Fostul șef al PSD, Liviu Dragnea, le dă lovitura finală social democraților chiar din pușcărie.

La mijloc este o sumă uriașă, iar formațiunea ar putea avea probleme grave.

Autoritatea Electorală Permanentă a luat o decizie surprinzătoare în ceea ce privește rambursarea sumele cerute de PSD pentru campania de la europarlamentare. Social-democrații puși în dificultate de această decizie. Dragnea a condus PSD în alegerile europarlamentare. A doua zi după alegeri a ajuns în pușcărie’
Autoritatea Electorală Permanentă nu va rambursa sumele cerute de PSD pentru campania de la europarlamentare. Autoritatea a luat această decizie deoarece semnătura de pe documente aparține fostului trezorier, Mircea Drăghici. Social-democrații ceruseră o rambursare de 3,38 milioane de lei, scrie Europa Liberă.

PSD este singurul partid ce nu și-a primit sumele cerute pentru rambursare pentru că a apărut o problemă pentru că pe documentele semnate la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) era semnătura fostului trezorier, Mircea Drăghici, cel care și-a dat însă demisia din această funcție la începutul lunii iunie.

Semnătura lui Mircea Drăghici a dus la nerambursarea sumelor cerute, deși AEP considera, în primă fază, că aceasta nu reprezintă o problemă.

Conform surselor au existat tensiuni în cadrul AEP privind rambursarelor sumelor cerute de PSD.

Europa Liberă a trimis în 26 iulie o solicitare către Autoritatea Electorală Permanentă în care a dorit să afle răspunsurile la câteva întrebări.

PSD a depus documentele pentru decontarea campaniei de la europarlamentare cu semnătura lui Mircea Drăghici?
Mircea Drăghici avea la data depunerii documentelor calitatea oficială de trezorier al PSD?
Se poate anula decontarea sumelor din campanie dacă documentele au fost depuse cu semnătura lui Mircea Drăghici, iar acesta nu mai era trezorier al PSD?
Răspunsul a venit din partea AEP în 30 iulie 2019.

„Cererea de rambursare se întocmește și se depune de către mandatarul financiar coordonator, documentele depuse de mandatarul financiar fiind semnate de domnul Mircea Drăghici, ca reprezentant al formațiunii politice și mandatarul financiar. Din datele deținute de AEP, conform registrului fiscal al partidelor politice, din data de 17.04.2019 până la data de 17.07.2019, când formațiunea politică precizată, a transmis o adresă de înaintare prin care a a înștiințat Autoritatea Electorală Permanentă de modificarea funcție de președinte și a funcției de trezorier , respectiv doamna Dăncilă Viorica și domnul Ștefan Mihu, instituția noastră nu a fost înștiințată de alte modificări.

Ținând cont de prevederile articolului 28 din legea 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, condițiile de invalidare sunt cele prevăzute de lege și nu de semnătura trezorierului”.

Conform răspunsului AEP reiese că semnătura lui Drăghici nu ar reprezenta o problemă însă acest lucru s-a schimbat ulterior.

Mircea Drăghici a semnat actele pentru rambursarea sumelor în calitate de reprezentant legal, nu în cea de trezorier. Problema apare însă că el a semnat o hârtie din partea PSD pe 26 iunie, în timp ce PSD a trimis un alt document către Autoritatea Electorală Permanentă în care anunța că reprezentantul legal la acea dată era actualul președinte, Viorica Dăncilă.

Actualul trezorier al PSD, Ștefan Mihu, a reacționat surprins la decizia AEP.

„Se pare că pe cererea de rambursare, cel puțin așa a considerat Autoritatea Electorală Permanentă, că una din cele două semnături nu era validă, respectiv cea a fostului trezorier, Mircea Drăghici. Dânsul, în acel moment era titular, deși își dăduse demisia verbală, până la alegerea mea pe 3 iulie. Dânșii ar fi trebuit să mai ceară niște lămuriri suplimentare, au cerut, le-am transmis și nu au mai luat în considerare nimic. Nu este nici o problemă, probabil este doar o problemă de timp, vom face contestație, luni se depune și rezolvăm problema. Dacă era o problemă că se găseau niște documente justificative care nu erau conform legii, era altceva, dar pentru acea semnătură, din contră, a mai fost o semnătură în plus. Asta e. E normal ca domnul Drăghici să își exercite funcția până când am fost ales eu, pe 3 iulie, că nu era să rămână vid în acea perioadă”, a declarat trezorierul PSD.

Pentru campania de la europarlamentare PNL a cerut rambursare de 6,95 de milioane de lei, iar USR a cerut 1,62 milioane de lei. Pro România a fost partidul care a cerut cea mai mare sumă pentru rambursare, 16,99 milioane de lei. Celelalte partide au folosit subvenția în campanie, iar acești bani nu pot să fie decontați deoarece au fost primiți de la buget.

sursa