Extern

Erdogan: „Pentru aderarea la NATO trebuie să ne predați 130 de teroriști”

Erdogan continuă să tergiverseze și să ceară concesii pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO, în ciuda faptului că a promis, anul trecut, că va renunța la opoziție.

Erdogan cere celor două țări să extrădeze 130 de „teroriști” la schimb pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică
Turcia afirmă că Suedia, în special, trebuie să adopte o atitudine mai clară împotriva a ceea ce guvernul de la Ankara consideră a fi „terorişti”, în principal militanţi kurzi şi un grup pe care îl acuză de tentativa de lovitură de stat din 2016.

Noi am spus: uitaţi, dacă nu ni-i predaţi pe teroriştii voştri, nu o putem trece prin parlament (ratificarea cererii de aderare la NATO – n.red.)”, a afirmat Erdogan, duminică seara, referindu-se la o conferinţă de presă comună avută în noiembrie cu prim-ministrul suedez, Ulf Kristersson.

Pentru ca aceasta să treacă prin parlament, înainte de toate trebuie să ne predaţi mai mult de 100, în jur de 130 dintre aceşti terorişti”, a continuat preşedintele turc.

Suedia şi Finlanda au semnat, în iunie 2022, un acord tripartit cu Turcia menit să depăşească obiecţiile acesteia.

Ca parte a acordului, cele două ţări scandinave s-au angajat să ia în considerare „cu celeritate şi în detaliu cererile nerezolvate de deportare sau extrădare a suspecţilor de terorism, ţinând cont de informaţiile primite de la Turcia şi cu respectarea legislaţiei europene.

Purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, a declarat, sâmbătă, că timpul se scurge pentru ca parlamentul turc să ratifice cererile Suediei şi Finlandei înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare aşteptate în luna mai. Luni, Kristersson a afirmat că ţara sa se află într-o „poziţie bună” pentru a-şi asigura ratificarea de către Turcia a cererii sale.

sursa