Scitech

Experți chilieni au creat o hârtie cu ajutorul unei alge marine pentru a conserva fructele pentru export

O hârtie bio din alge ce permite prelungirea duratei alimentelor, mai ales a fructelor proaspete pentru export, a fostă creată în Chile din ingrediente naturale obținute din Pinus radiata în combinație cu alge marine, au informat luni responsabili ai proiectului

Este vorba de un material biodegradabil care are proprietăți antioxidante, antibacteriene și antimicotice, dezvoltat de Universitatea din Concepción și fabrica de hârtie BO Paper Bío Bío, cu sprijinul Corporación de Fomento (Corfo).

Obiectivul proiectului este de „a valida și a produce o hârtie bioactivă din alge ce permite reducerea cu până la 60 % a pierderilor prin oxidarea sau descompunerea prin acțiune microbiană a fructelor în procesul de depozitare și transport”, a explicat Cristián Agurto, responsabil al studiului.

Proiectul a fost considerat drept o inovație științifică, tehnologică și antreprenorială de mare importantă în Chile care exportă 2,6 milioane tone de fructe proaspete în valoare de peste 4 miliarde de dolari.

În prezent la fructe precum struguri, mere, pere, kiwi și piersici se folosește ca ambalaj hârtie gofrată care le protejează de umiditate și lovituri, însă hârtia bioactivă din alge adaugă, potrivit experților, și alte proprietăți precum reducerea oxidării și evitarea apariției de microorganisme care fac ca aceste fructe să putrezească.

În următorii doi ani, Universitatea din Concepción și BO Paper Bío Bío vor lucra la elaborarea echipamentelor industriale pentru producerea acestei hârtii bioactive din alge cu scopul de a proteja fructele pentru export din Chile.

Produsul va avea ca bază o pastă mecanică produsă pe bază de pin din Monterrey (Pinus radiata), din care Chile are plantații de 2 milioane de hectare, în timp ce componenta bio provine din alge marine extrase din flora marină, 360.000 tone anuale și alte 12.000 tone din alge de cultură.